Kako umiriti dijete koje ima napad bijesa?

tantrum temper napad bijesa kod djece

Histerija u javnosti, bacanje na pod, plakanje – je li vam poznato? Naravno da jeste, jer skoro da nema roditelja koji ovo nije prošao. Situaciju je potrebno riješiti brzo i efikasno, a savjete iz te oblasti dao je defektolog-logoped Dragana Filipović.

Ovi ispadi, poznati kao temper tantrum, uglavnom izazivaju osjećaj bespomoćnosti. Roditelji se nikad ne osjećaju prijatno i ne znaju kako da reaguju, a kao pojava su česti, što sve dodatno otežava.

Prema riječima dr Filipović, roditelji treba da ostanu potpuno hladni i smireni, jer dodatna nervoza samo podiže tenzije i pogoršava stvar. Osim toga treba da budu pored djeteta u tim trenucima, a poželjno je i da ga podignu, zagrle ili sklone na bezbijedno mjesto.

Dvije dobre strategije koje roditelji koriste su šaljenje sa djecom i pravljenje grimasa, odnosno izazivanja smijeha, što je suprotno od stanja u kom se dijete nalazi. To odvlači pažnju od frustracije. Jedino šta ne bi trebalo da se primjenjuje jeste kažnjavanje, jer to izaziva kontra efekat, a djeca svakako nisu svjesna svog ponašanja u datom trenutku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *