Zašto je seks poslije carskog reza bolan?

seks poslije carskog reza

Istraživanja pokazuju da većina žena osjeća bol prilikom prvog polnog odnosa poslije porođaja, bez obzira da li je porođaj vaginalni ili carski rez.

Studija Murdoch istraživačkog instituta iz Australije pokazala je da žene koje se porode na carski rez imaju 50 odsto veće šanse da imaju bolne odnose i 18 mjeseci poslije porođaja, u odnosu na žene koje su imale spontani vaginalni porođaj.

Dakle, šta uzrokuje bolne odnose dugo poslije carskog reza i kako ih spriječiti?

Kada je vrijeme za seks u slučaju carskog reza

Sadržaj:

Uglavnom se preporučuje uzdržavanje od seksa nekih šest sedmica poslije porođaja. Većina slučajeva u kojima se radi carski rez su hitni slučajevi, što znači da tijelo već prođe neke faze prirodnog porođaja prije nego što dođe do operacije.

Potrebno je šest sedmica da se cerviks zatvori i da prestane krvarenje.

Ako vam je i dalje seks bolan, preporuka je da probate da koristite vibratore za pripremu prije odnosa.

Zašto je seks bolan?

Čak i kad čekaju više od šest sedmica, mnoge žene osjete bol tokom odnosa što može biti jako frustrirajuće. Bol može biti u vidu peckanja ali i neugodnog unutrašnjeg pritiska. Evo nekih od glavnih uzroka.

Nizak nivo estrogena

Hormon estrogen čini tkivo vagine mekanim i vlažnim. Dojenje može smanjiti nivo estrogena, što dovodi do situacije u kojoj žena tokom seksa osjeća bol ili ima osjećaj neugode.

Korištenje lubrikanta može pomoći, ali ne uvijek. Nekim ženama se prepisuje kreme s estrogenom. Ovo obično rješava problem u roku od nekoliko sedmica. Takođe, obično se nivo estrogena podigne i vrati na normalan nivo kada se menstruacija ustabili.

Bol zbog reza/ožiljka

Danas se najčešće tokom carskog reza radi “bikini”ili horizontalni rez. Rez se pravi na donjoj strani abdomena, a kada zaraste ožiljak nije samo na površini kože, nego i na tkivu ispod reza i na maternici.

Ovi ožiljci imaju ograničen protok krvi i mogu biti jako osjetljivi na dodir, zato će žene izbjegavati dodire na tom dijelu tijela. Neočekivano, unutrašnje bolove mogu osjećati dugo nakon zacjeljivanja površinskog ožiljka.

Na sreću, ožiljci se mogu tretirati u cilju smanjivanja bola. Ožiljak se masira kako bi tkivo postalo fleksibilnije, što smanjuje napetost. Takođe, razbijaju se prirasline gdje tkivo povezano s ligamentima ili za zid maternice.

Disfunkcija dna karlice

U trudnoći se mišići i tkivo s prednje i zadnje strane karlice šire, pa čak mogu biti i povrijeđeni. Ovo može dovesti do ukrućivanja mišića na dnu karlice. Mišiće se grče i postaju napeti, što rezultuje bolnim seksom. Žene osjećaju bol u vagini ili na određenom mjestu, kao što je tačka iznad cerviksa.

U ovom slučaju možete potražiti pomoć od fizioterapeuta koji će vam pripremiti terapiju. Terapija može uključivati vježbe za jačanje dna karlice, dijafragmatično disanje, pa čak i mišićne relaksante.

Bolan seks nije normalan, ali je tema o kojoj žene nerado pričaju i traže pomoć. Dajte svom tijelu dovoljno vremena da se oporavi i odmori, a ako bude potrebno ne oklijevajte u traženju pomoći.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *