Herpangina – virusna bolest kod koje roditelji često griješe

herpangina virusna bolest

Herpangina je virusna bolest koja ima simptome uobičajene za brojna oboljenja, pa tako roditelji često pogriješe oko dijagnoze i terapije. Ova bolest najčešće se javljaju u periodu između avgusta i oktobra.

Glavni uzročnik bolesti su sojevi koksaki virusa grupe A, a ponekad i B, kao i ehovirusi i enterovirusi. Prenosi se uglavnom prljavim rukama, tzv. feko-oralni put, kao i direktnim kapljičnim putem.

Od simptoma prepoznaje se malaksalost djeteta i manjak apetita. Javlja se povišena temperatura koja doseže i 40 stepeni Celzijusovih. Sve ovo prati bol u ždrijelu, zbog čega dijete odbija bilo kakav vid tečnosti i hrane.

Povišena temperatura traje dva-tri dana, zbog čega je dijete razdražljivo, a sve pogoršava manjak sna i curenje nosa. Dešava se i da dijete povraća.

Dijagnoza se uspostavlja nakon pregleda ždrijela, s obzirom da se na nepcu, krajnicima i sluzokoži javljaju male sivo-bijele rane oivčene crvenim rubom, veličine do 5 mm. Uglavnom ih bude manje od 10, nekada tek 1-2, ali pregled je svakako neophodan.

Kod liječenja je bitno strpljenje i odgovarajuća terapija. Dijete treba da dobije lijekove protiv temperature i bolova, a mogu se dati i gelovi sa anestetikom koji se koriste u slučajevima nicanja zubića. Antibiotici ne pomažu kod herpangine, jer je ovdje riječ o virusnoj bolesti.

U slučaju da vaše dijete ima ovu bolest, izbjegavajte davanje voća i voćnih sokova, s obzirom da kiselost istog stvara još veću bol. Najbolji izbor je hladno mlijeko, sladoled, ohlađen griz i puding. Pazite da dijete uzima dovoljne količine vode tako što ćete ga nuditi stalno tokom dana. Znak dehidracije je plakanje bez suza, manja količina mokrih pelena, taman urin, suha sluzokoža oko usta. U tom slučaju treba da se javite doktoru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *