Istraživanje: Strogo roditeljstvo može učiniti vašu djecu antisocijalnom

antisocijalna djeca

Napeto i strogo okruženje kod kuće i manje emocionalne topline može vašu djecu učiniti agresivnim i antisocijalnim, pokazuje istraživanje Univerziteta u Pensilvaniji. Istraživanje je obuhvatilo male razlike u roditeljstvu kod 227 parova identičnih blizanaca.

Provjeravali su tvrdnju da li su razlike u roditeljstvu predvidjele vjerovatnoću nastanka antisocijalnog ponašanja kod djece. Istraživanje objavljeno u magazinu Američke akademije za dječiju i adolescentnu psihijatriju pokazalo je da je blizanac koji je imao strožije ili oštrije postupanje i manje emotivne topline od roditelja imao veću šansu da pokaže agresiju.

“Neki od ranijih istraživanja bili su fokusirani na biološke osnove, kao što su genetika i mozak, čineći argument da se ove osobine razvijaju bez obzira na to šta se događa u dječijoj sredini, da roditeljstvo nije bitno”, izjavila je Rebecca Waller, asistent na Univerzitetu u Pensilvaniji. Inicijalno istraživanje, koje je posmatralo biološkog roditelja i dijete, potvrdilo je da roditeljska toplina i nježnost imaju značajnu ulogu u smanjenju agresije kod djece. Pročitajte kako trebate reagovati ako vam dijete počne prkositi i odgovarati ovdje.

strogo roditeljstvo

“Ali ipak nije isključilo ni mogućnost da nešto u genetičkim karakteristikama djeteta izaziva određene reakcije kod usvojitelja”, dodala je Rebecca. Drugim riječima, roditelj koji je topao i pozitivan može imati poteškoće održati takvo ponašanje ako dijete nikada ne uzvraća.

Fokusirano na djecu dobi od šest do 11 godina za ukupno 454 djece, roditelji su popunjavali Upitnik od 50 pitanja o njihovoj kućnoj atmosferi. Roditelji su odgovarali na 24 izjave Upitnika ocjenjujući svoju grubu i toplu stranu sa izjavama kao što su: “Često gubim svoj temperament sa djetetom” i “Moje dijete zna da ga volim”.  Tokom istraživanja procjenjeno je ponašanje djece tako što su majke odgovarale na 35 pitanja koja se odnose na agresiju.

“Istraživanje ubjedljivo pokazuje da roditeljstvo – a ne samo geni – doprinose razvoju rizičnih i  neobičnih osobina kod djece”, izjavio je Luke Hyde, vanredni profesor na Univerzitetu u Mičigenu. “Identični blizanci imaju istu DNK, te možemo biti sigurni da razlike u roditeljstvu koje su dobili blizanci utiču na razvoj ovih osobina”, zaključio je Hyde.

Na osnovu ovih znakova ćete znati da vaše dijete treba više slobode

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *