13 stvari koje rade mentalno jaki roditelji

mentalno jaki roditelji

Odgoj djece je težak, a odgoj djece usmjeren ka stvaranju jakih osoba spremnih za suočavanje sa stvarnim svijetom je još teži. Osim što nije jednostavan, uključuje i obavezu roditelja da prestanu sa ophođenjem prema djeci kao nedovoljno snažnim, potčinjenim i nebitnim, a zahtijeva i da roditelji budu mentalno jaki.

Gledati djecu kako se muče i pustiti ih da se sami suoče sa svojim strahom nije jednostavno. Ali upravo su ova iskusta ta koja pomažu u dosezanju najvećeg potencijala.

Pa, kakvi su onda to roditelji koji uspijevaju svoju djecu izvesti na pravi put, onaj smislen, uspješan i srećan? To su mentalno jaki roditelji koje karakteriše sljedećih 13 stvari…

1. Ne prave žrtvu od svog djeteta

Vaše dijete nije žrtva ukoliko je dobilo povredu na fudbalskoj utakmici ili nešto slično. Odbijanje, neuspjeh i nepravičnost su dio svačijeg života. Ne razvijajte kod djeteta osjećaj samosažaljenja i potrebu za preuveličavanjem. Umjesto toga, mentalno jaki roditelji ohrabruju svoju djecu da sve nedaće i probleme koje imaju pretvore u svoju snagu, da se sami izbore sa preprekom na koju su naišli, kojeg god tipa da je ona.

 


Pročitajte još:  7 načina kako da naučite svoje dijete da uči


2. Osjećaj krivice ne utiče na njhove odluke

Osjećaj krivice kod roditelja može dovesti do pogrešne strategije u odgoju. Ne treba da djetetu dajete nešto šta inače ne biste, jer vam je žao zbog neke situacije u kojoj su se našli. Budite snažni i dosljedni u svojim odlukama.

3. Djeca im nisu centar univerzuma

Ma koliko zvuči pogrešno, djeca koja odrastu u porodici u kojoj se sve vrtilo oko njih postanu uglavnom osobe koje su sebične i orijentisane sebi. To svakako nije dobro za njihovu budućnost i prihvaćenost u društvu.

4. Strah nije taj koji im formira odluke

Čuvanje djece u staklenom zvonu u kom će biti izolovani od svega ne čini ih sigurnim, a još manje predstavlja pravilan odgoj. Mentalno jaki roditelji su vodiči kroz život, a ne zaštitinici. Oni dopuštaju svojoj djeci da izađu i iskuse svijet, čak i kada ih to plaši.

5. Ne dopuštaju djeci nadmoć

Djeca koja diktiraju i određuju šta će se jesti, gdje će se ići i ostala bitna pitanja koja su u nadležnosti roditelja imaju preveliku moć i vremenom postanu šefovski nastrojena. Kao takva naviknu na to da je sve najčešće po njihovom, što nikako nije dobro. Mentalno jaki roditelji podupiru to da djeca utiču na odluke i daju svoj glas/mišljenje, ali isto tako stavljaju do znanja koja je hijerarhija i ko odlučuje.


Pročitajte još: 9 trikova snalažljivih mama koji će vas oduševiti!


6. Ne očekuju perfekciju

Visoka očekivanja su zdrava, ali tražiti mnogo od djece često stvori kontraefekat. Mentalno jaki roditelji prepoznaju kada djeca ne mogu da pređu određene granice. Zato umjesto primoravanja i nepotrebnog guranja, fokus je na pomoći da se dostigne najbolja verzija sebe.

7. Ne dopuštaju djeci da izbjegavaju obaveze

Nikad nećete čuti od mentalno jakog roditelja da kaže kako “djeca treba da budu djeca” i kako ne žele da ih opterećuju sa nekim obavezama.  Upravo suprotno, djeca treba da uče nove vještine i da budu svjesni toga da ih obaveze prate kroz čitav život.

dobar odgoj roditelji

8. Ne štite djecu od boli

Možda najteža stavka jeste briga kada dijete nešto boli, koja ne smije biti pretjerana. Djeca treba da vježbaju toleranciju neprijatnih osjećaja i bolova. Podrška je potrebna, ali pretjerivanja i konstantno paženje samo donosi gore.

9. Ne osjećaju odgovornost za dječije emocije

Proživljavajući svaku emociju sa njima, pomažući da se ista prevaziđe, samo postižete to da im ne omogućavate razvoj socijalnih i emocionalnih vještina. Mentalno jaki roditelji uče svoju djecu da ne zavise od drugih.

10. Ne sprečavaju pogreške kod svoje djece

Greške su dio života i iz njih se najviše uči, a upravo to mentalno jaki roditlji potenciraju. Ne ispravljaju greške za svojom djecom, već im dopuštaju da sami zabrljaju kako bi se suočili sa posljedicama i naučili.

11. Ne miješaju disciplinu sa kaznom

Kazna nije isto što i disciplina. Kazna je bukvalno stvaranje patnje i boli djetetu (u bilo kom obliku) koje je nešto učinilo pogrešno. Sa druge strane, disciplina je učenje djeteta kako da u budućnosti čini bolje. I kod mentalno jakih roditelja postoje posljedice grešaka, ali je ultimativni cilj da se djeca nauče disciplini kako bi donosila bolje odluke.


Pročitajte još: Ovako ne smijete da reagujete ako dođe do sukoba djece na igralištu


12. Ne koriste prečice kako biste izbjegli neugodnosti

Najprije zato što one uče vašu djecu pogrešnim, nezdravim navikama. Recimo, nemojte im raditi zadaću jer time nećete dati primjer i nećete ih ništa naučiti. Čak i ako ćete i vi dobiti kritiku u školi. Bitnija je dobra životna lekcija.

13. Uvijek imaju na umu životne vrijednosti

Vrlo je lako u današnjem svijetu izgubiti se, skrenuti sa puta i zaboraviti one najbitnije životne vrijednosti. Haotični rasporedi i mnogo pritiska sa svih strana čine da zaboravimo na bazične stvari, tako bivajući i loš primjer djeci. Mentalno jaki roditelji uvijek imaju na umu prioritete i znaju u šta se daju potpuno, a gdje koriste samo rezerve energije i truda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *