Izvodite dijete vani što više!

djeca sa zivotinjama

Potpuno je pogrešno razmišljanje roditelja koji dugo nakon dolaska bebe na svijet i dalje razmatraju odlaske u šetnju sa njihovim mališanima. Ako i sami tako mislite, odmah ćemo vas razuvjeriti: bebi je pored hrane, sna i pravilne higijene najpotrebniji svjež vazduh!

Ukoliko je ono pravilno obučeno i ukoliko ste ponijeli sve što je vašem djetetu potrebno za narednih nekoliko sati boravka van kuće – nemate razloga za brigu, već i sami uživajte u lijepom vremenu. Iskoristite lijepe ljetne dane na najljepši način. Naravno, ovo podrazumijeva šetnje ujutro ili predveče, nikako na najvećim vrućinama. Evo kako sve možete provesti vrijeme sa vašim mališanima bilo da su novorođenčad ili ipak malo stariji klinci:

Gradski parkovi

Sadržaj:

Kad imate manjak vremena, a višak želje za prirodom – parkovi predstavljaju idealno rješenje za odmor. Mjesta predviđena za igranje, mnoštvo druge djece i mogućnost odmaranja na prostranim zelenim površinama, učiniće vaš dan drugačijim pa makar i na sat ili dva vremena. Ponesite potrebne stvari, neko ćebence i malo hrane, te se bar na kratko odmorite od užurbanog gradskog života.

Odlasci na selo

Ako nemate “baku i deku” koji žive na selu, tj. uslove gdje biste mogli otići na nekoliko dana – raspitajte se kod prijatelja ili posjetite sajtove za traženje smještaja u nekim nasumice odabranim mjestima u vašoj blizini. Bungalovi, zanimljive kućice od drveta ili kamena mogu predstavljati pravi antistres pogotovo u kombinaciji sa velikim seoskim dvorištem. Naravno, možete ponijeti biciklo i bezbrižno pustiti vaše klince da se voze i igraju ispred kuće. Jer, ovdje je mir.

Kampovanje u prirodi

Iako na prvu zvuči nemoguće – ovo zapravo može biti jedno sjajno iskustvo! Bijeg u prirodu ne mora značiti odlazak na planinu na nekoliko dana. To je možda već za one malo ekstremnije roditelje. Preporučujemo vam šator, neko mjesto koje nije previše udaljeno od vas, a opet će vam pružiti nezaboravno iskustvo. Ukoliko ne želite provesti veče odvojeno od kuće i u tim uslovima, kampovanje može trajati svega par sati, a da vas potpuno rastereti.

Posjeta konjičkom klubu ili farmi

djeca sa zivotinjama

Eh, te životinje! Pa koje dijete ih ne voli? Bilo da se odlučite posjetu konjičkom klubu ili možda obližnjoj farmi krava ili koza – vaše dijete će biti ushićeno! Provesti vrijeme upoznavajući životinje koje nemaju često priliku da vide (osim na crtićima), pružiće im jedno potpuno novo iskustvo. Osim toga, provešćete kvalitetno vrijeme na otvorenom što i jeste poenta svega.

Boravak pored rijeke

Naučite djecu da od malih nogu vole boraviti pored vode. Voda djeluje smirujuće i opuštajuće za vas, a vaši klinci neće prestati da se oduševljavaju čudom prirode. Bacanje kamenčića može potrajati satima, a da im ne dosadi. Naravno, pazite da ste uvijek u blizini, jer čak i sa godinu i po dana mogu za čas da vam se otrgnu.

Odlazak na poznata izletišta

Iako ste sa partnerom možda i po nekoliko desetina puta posjetili poznata mjesta u vašem gradu i njegovoj okolini – ne zaboravite da vaše dijete nije imalo priliku da vidi neka od njih. Posjeta raznim mjestima predviđenim za roštiljanje, odmaranje ili kupanje predstavljaće promjenu koja će prijati i vašoj djeci i vama.

Garažna rasprodaja

djeca prodaju stvari

Vaše dijete ima preko 5 godina? Dovoljno je zrelo da ga počnete učiti kako da štedi novac, a uz to se provede i u sopstvenom dvorištu. Organizujte sa majkama druge djece pravu malu ljetnu rasprodaju! Odaberite nekoliko stvari koje je vaše dijete preraslo, slikajte po kamenju i izradite nakit, pa sve to zajedno izložite na sto ispred kuće ili zgrade, te naučite dijete kako da “prodaje” stvari. Osim što će se sjajno zabaviti, dan će im proći za čas, a i sigurno smo da će usput nešto “zaraditi” od prolaznika i komšija.

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *