Pažnja! Djeca brže dehidriraju nego odrasli!

dehidracija kod djece

Sa dolaskom toplih dana, nastaje i veći rizik od prekomjernog gubitka tečnosti kod djece prilikom igranja na suncu. Prema tome, osgiurajte da vaši mališani u svakom momentu imaju dovoljno vode pored sebe. Naravno, treba uzeti u obzir da ni prevelik unos vode nije pogodan za njihovo zdravlje. Najbitnije je da dobro izbalansirate unos tečnosti.

Trebali biste obratiti pažnju na najčešće uzročnike dehidracije, a to su povraćanje ili proliv. Naravno, tu je i situacija kada se djeca prekomjerno izlažu velikim vrućinama ili čak ukoliko je vani velika vlažnost, a ono nije opskrbljeno sa dovoljno vode.

Djeca imaju tendenciju da lakše i brže dehidriraju u odnosu na odrasle osobe. Ovome doprinosi činjenica da imaju veliku površinu tijela za svoju tjelesnu težinu. U prevodu – veća površina tijela predstavlja veću izloženost toploti, pa se samim tim javlja veći gubitak vode putem znojenja.

Dodatne faktore rizika predstavljaju raniji problemi sa gubljenjem tečnosti, gojaznost i nedavne bolesti. Čak, djeca koja imaju slabiju fizičku formu, nisu navikla na toplotu ili konzumiraju medikamente iz grupe antihistaminika ili diuretika, takođe snose veći rizik od prekomjernog gubitka tečnosti.

____________________________________________________________________________

Pročitaj još: Da li vaša djeca unose dovoljno vode?

____________________________________________________________________________

Koji su simptomi dehidracije?

dehidracija kod djece simptomi

Da biste u svakom momentu znali šta se dešava u organizmu vašeg mališana, potrebno je da poznajete simptome određenih zdravstvenih stanja. Jedan od prvih pokazatelja dehidracije je svakako žeđ, a ni sljedeći indikatori nisu ništa manje zanemarljivi:

• Zamor
• Suve usne i jezik
• Tamnije žuta prebojenost urina
• Slabije mokrenje
• Osjećaj vrućine

Iako mnogi ljudi nisu čuli za kumulativan efekat, upravo ovakav proces se može desiti kod male djece. Ako su dehidrirani prvog dana, a nisu se dovoljno rehidrirali, u naredni dan će ući već dehidrirano. Taj efekat može dovesti do još teže dehidracije. Međutim, ono što može povoljno uticati na stanje dehidriranosti je svakako blagovremena nadoknada tečnosti.

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *