Šta znači kada se djeca ne žele odvojiti od omiljenog predmeta?

djeca i omiljeni predmeti

Vjerovatno se primijetili kod svojih mališana da ne mogu bez svoje omiljene igračke bilo gdje da idu: u toalet, na spavanje ili u igraonicu. Ponekad, može se desiti da se vežu za određenu odjeću, pa tako žele nositi jednu majicu čitav dan (iako je već toliko isprljana da ste na ivici nervnog sloma). U mnogim slučajevima, predmet opsesije im mogu predstavljati i određene boje, tako da će se vezati za stvari koje su isto obojene.

Djeca i nošenje igračaka sa sobom

dijete se ne zeli odvojiti od plisane igracke

Prema tvrdnjama psihologa, stvari za koje su se vaši mališani vezali predstavljaju određenu vrstu utjehe za njih. Ponekad, djeca mogu doživjeti svijet kao strašno mjesto, mada su to obično faze koje brzo prođu. U tim slučajevima se osjećaju sigurnije ako imaju neku “stalnu” igračku pored sebe. Problem može predstavljati ukoliko izgubite ili zaboravite njihovu omiljenu igračku ili čak ako treba da je operete na samo nekoliko sati.

Bilo da ih ostavite u vrtiću ili u prostoriji sa mnogo nepoznatih ljudi – oni će odmah posegnuti za svojim “sigurnim” predmetom. Zato, bitno je da na neki način razumijete ovu opsesiju i dopustite svom djetetu da uvijek nosi željeni predmet sa sobom.

Ponavljamo, dopustite djetetu da nosi  omiljenu igračku sa sobom.

Kako vaši mališani ne umiju da pokažu svoja osjećanja kao odrasli ljudi, oni će svoje emotivno stanje pokušati ublažiti upravo sa omiljenom igračkom, osjećajući veću sigurnost nego kada su sami. Tako, recimo, ujutro kada ga iz zone komfora – toplog kreveta, budite da ide u vrtić, nemojte se iznenaditi ako zatraži igračku čak i do toaleta. Pored ovih radnji, možda je djetetov sigurnosni okidač i neki ritual koji obavljate sa njim. Npr. svako veče pred spavanje će tražiti da mu pričate istu priču, jer mu je poznata od ranije i predstavlja za njega nešto sigurno i lijepo.

U ranoj dobi, pomoći ćete svom djetetu da na pravi način razvija svoju psihu i ličnost, samo ako budete razumjeli ove opsesije.  U situacijama kada omiljeno ćebence i plišanu igračku zaboravite kod bake i deke, ili se pidžama bez koje ne želi da ode u krevet pocijepa, stavite vašem mališanu do znanja da ste svjesni koliko mu ta stvar znači i jasno vam je što je toliko uznemireno. Zatim pustite da se smiri, ponudite drugog “prijatelja” da ga čuva ili ga jednostavno pustite da se isplače i navikne na situaciju.

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *