Kafa prije i tokom trudnoće: Koliko šolja je ok?

kafa u trudnoci

Kafa je omiljeni napitak većini ljudi koji bez bar jedne šolje ne mogu zamisliti dan. Za kafu su vezani brojni društveni i kulturološki momenti pa zato i ne čudi što se gotovo u kontinuitetu vrše istraživanja o uticaju kafu na zdravlje čovjeka.

Međutim, brojna istraživanja daju i brojne rezultate i zaključke, i to često kontradiktorne. Između ostalih, mišljenja su podijeljenja i kada se priča o uticaju kafe na plodnost žena i uticaju kofeina na trudnoću.

Mišljenje koje se iskristalisalo tokom godina brojnih istraživanja jeste da kofein ne utiče na plodnost ako se konzumira u optimalnim količinama, što iznosi oko 200 mg dnevno, odnosno dvije šolje kafe.

Dakle, žene koje planiraju trudnoću i piju dvije šolje kafe dnevno, ne moraju da smanjuju tu količinu ako je konzumiraju tokom dana. Štaviše, smatra se da kofein smanjuje rizik od dobijanja gestacijskog šećera koji se najčešće pojavljuje u drugom tromjesečju trudnoće.

S druge strane, ako žena u trudnoći pije više od tri šolje kafe postoji mogućnost da kofein utiče na pobačaj ili nisku porođajnu težinu djeteta.

Stručnjaci napominju da kofein,osim kafe, sadrže i čaj, gazirani sokovi, energetski napici, čokolada i drugi prehrambeni proizvodi. Domaća ili turska kafa sadrži najveći postotak kofeina, a instant kafa skoro dvostruko manje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *