Faza jedenja sa poda: Bezazleno ili vrijeme za oprez?

jedenje s poda

Kada počne faza dječjeg puzanja i hodanja počinje i faza jedenja s poda. Osim što još uvijek ne razumiju higijenske navike, najčešće se radi o oralnoj fazi razvoja u kojoj djeca istražuju tako što sve stavljaju u usta.

Stručnjaci kažu da roditelji nemaju velikih razloga za brigu ako klinci imaju naviku da pokupe poneku mrvicu s poda i stave je u usta.

Razloga za brigu nema jer se na toj hrani nalaze klice kojima je dijete već bilo izloženo na neki drugi način. Štaviše, izlaganje djetetovog imunog sistema tim klicama doprinosi njegovom jačanju i većoj otpornosti. Pored toga, djeca nerijetko ispljune to što stave u usta.

Naravno, podrazumijeva se da dom treba redovno čistiti ali nikako ne pokušavati voditi rat s bakterijama pretjeranim korištenjem raznih sredstava za čišćenje, antibakterijskim sprejevima i vlažnim maramicama.

Takođe, pravilo “ako je tri sekunde na podu još je bezbijedno za jesti” uopšte ne vrijedi. Bakterije se nalijepe na hranu u hiljaditom dijelu sekunde.

Razloga za brigu nema ako dijete s poda ponekad pokupi: parče koje je palo na pod, mrvice od hrane, parče hrane za pse ili mačke, zemlje ili pijeska (ako u njima nema životinjskog izmeta, gnojiva), muhu, košpice od voća… Ono što želučana kiselina ne razgradi, poput košpica, izaći će u stolici.

S druge strane, pazite da dijete s poda ne jede hranu ako u kući imate olovne boje (koje treba obavezno ukloniti iz kuće), parče hrane ili voća koje dugo stoji na podu, cigarete, plastelin i druge mase za oblikovanje…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *