Kako djeci objasniti šta je koronavirus

kako djeci objasniti sta je korona virus

Mnogo zemalja trenutno se suočava sa jednom od najvećih svjetskih kriza. Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila koronavirus pandemijom i od tog trenutka mnoge porodice su se odlučile na samoizolaciju čak i prije nego što je u pojedinim zemljama proglašeno vanredno stanje.

Osjećanja straha i zabrinutosti su sasvim normalna i očekivani, ali ne zaboravite da se ona mogu javiti kod djece kao i kod nas odraslih. Veoma je važno da u ovakvim situacijama razgovaramo sa djecom i na njima prilagođen način pokušamo objasniti cjelokupnu situaciju. U nastavku teskta donosimo vam nekoliko prijedloga kako da to uradite u skladu sa uzrastom vašeg djeteta.

Djeca mlađa od 10 godina

Sadržaj:

Za djecu uzrasta do 10 godina crtanje i igra su dva najbolja načina da im objasnite sve pojave i dešavanja, pa čak i šta je to koronavirus. Ovakav pristup će im omogućiti da na konkretne i zanimljive primjere dobiju ideju i mentalnu sliku o tome kako virusi izgledaju i kako se šire.

Roditelji zajedno sa djecom mogu na papiru nacrtati nekoliko različitih oblika virusa, obojiti ih po želji ili im čak davati imena. Kada ovaj dio igre završite isjecite sve oblike koje ste nacrtali i zajedno sa djecom glumite kašljanje i kihanje kako biste sve papiriće pomjerili i raspršili na sve strane. Na ovaj način dijete uči kako se virus širi i zašto je važno da pokrijemo usta kada kišemo i kašljemo. Nakon ovoga možete otići oprati ruke kako bi očistili boju koja takođe predstavlja viruse, te će djeca tako naučiti kako se pranjem ruku mogu zaštiti od zaraze.

kako djeci objasniti korona visrus mladji od 10 godina

Još jedna slična igra jeste da umažete ruke bojama (temperom ili vodenom) koja će u igri predstavljati virus. Potom pokušajte obavljati redovne aktivnosti, dodirujte namještaj, rukujte se i grlite. Na ovaj način djeci ćete jasno pokazati kako dodirivanjem stvari ostavljaju tragove i tako šire “virus”. I ovu aktivnost završite pranjem ruku kako biste istakli važnost higijene.

Djeca starija od 10 godina

Starija djeca vjerovatno neće biti zainteresovana za igre koje smo pomenuli u prethodnoj kategoriji te je možda internet i video sadržaj najbolji alat pomoću kog im možete predstaviti ovaj problem. Zajedničko gledanje videa koji na jednostavan i razumljiv način objašnjavaju šta su virusi, kako se šire i kako se zaštiti od njih vjerovatno su najbolji način da tinejdžera zainteresujete i pojasnite mu novonastalu situaciju. Osim toga, na ovaj način možete pokazati djeci koliko internet može biti koristan alat ako ga koristimo pametno te čitamo i gledamo samo provjerene izvore informacija.

kako djeci objasniti korona virus stariji od 10 godina

Razgovarajte, postavljajte pitanja, budite prisutni

Koliko god godina da imaju vaša djeca važno je da sa njima razgovarate. Pričajte o svojim osjećanjima povodom novonastale situacije, ali im i postavljajte pitanja o tome kako oni razmišljaju i kako se osjećaju. Ukoliko vam dijete postavlja pitanja na koja nemate odgovor, budite im primjer kako je sasvim u redu da ne znamo sve, ali im pokažite kako je lako moguće doći do odgovora i pojašnjenja.

Kada su starija djeca u pitanju, ovo može biti jako dobar način da se zabavite: pronađite temu o kojoj želite znati više i posvetite se istraživanju. Željene informacije potražite u kućnoj biblioteci ili na internetu, a na kraju možete napraviti zanimljivu prezentaciju kroz koju ćete jedni drugima objasniti sve što ste saznali.

Ovaj period samoizolacije i svih dešavanja na svjetskom nivou sigurno je veliki izazov za sve, a naročito za roditelje i djecu. Posvetite se kvalitetnom porodičnom druženju i pustite mašti na volju kada su u pitanju aktivnosti i igre za djecu, ali i odrasle.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *