Kako kvalitetno provesti vrijeme u izolaciji

kako kvalitetno provesti vrijeme u izolaciji

Izolacija ili samoizolacija sasvim prirodno u nama uzrokuju osjećanja straha, tuge, ali i ljutnje. Ova nova situacija u kojoj su se mnogi našli podrazumijeva izdvojenost, smanjenje lične slobode i slobode kretanja te u nama, sasvim prirodno, uzrokuje osjećanja frustracije jer ne možemo imati interakciju sa mnogim dragim ljudima i osjetiti njihovu bliskost.

Postoje i oni koji će na ovaj period gledati kao na šansu da se posvete sebi i iskoristiti kao predah od užurbanog načina života. Međutim, ukoliko period izolacije potraje, čak se i kod ove grupe ljudi mogu javiti prethodno pomenuta osjećanja.

Ono što svakako svi možemo da učinimo povodom novonastale situacije je to da pokušamo iz nje izvući maksimu i ispunimo je kvalitetnim porodičnim aktivnostima.

porodicne aktivnosti

Porodične aktivnosti

Sadržaj:

Ukoliko je cijela porodica u izolaciji ovo može biti sjajna prilika da provedete kvalitetno vrijeme zajedno. Igrajte društvene igre i organizujte zajedničke aktivnosti koje će vas zbližiti u ovim emotivno i psihički teškim trenucima. Još neke od aktivnosti koje može raditi cijela porodica zajedno su: zajedničko kuhanje i spremanje poslastica, pospremanje kuće, čitanje knjiga, slikanje, gledanje filmova. U porodicama sa manjom djecom pokušajte u svoje dane uvrstiti i igre kroz koje će djeca učiti šta je to koronavirus i kako se širi. Detaljnije o tome čitajte ovdje.

preokrenite dosadu u svoju korist

Preokrenite dosadu u svoju korist

Dosada je emocija koja u nama vrlo često umije da izazove nezadovoljstvo. Ove dane kada će ona itekako biti prisutna pokušajte preokrenuti u svoju koristi: razmišljajte o sebi i svojim potrebama i željama. Odličan način da sebe bolje upoznate jeste svakodnevno pisanje dnevnika o emocijama i situacijama kroz koje prolazimo. Ovo vam može poslužiti kao odlična prilika da dio dana posvetite samo sebi i svojim mislima.

iskoristite sve prednosti interneta

Iskoristite sve prednosti interneta

Čak i za introvertne tipove ličnosti period izolacije postane naporan, te se čak i u njima probudi izrazita želja za bliskošću i društvenim kontaktom. Srećom internet i društvene mreže omogućavaju nam da svakodnevno stupimo u kontakt sa dragim ljudima, gdje god se oni nalazili. Ovakav vid bliskosti sigurno ne može zamijeniti onaj u realnom svijetu, ali tokom izolacije može biti od velike emotivne koristi. Djeci i tinejdžerima naročito teško pada odvojenost o prijatelja te im dozvolite videopozive sa drugarima i članovima porodice.

Često imamo naviku da kažemo kako vrijeme leti, međutim period izolacije zbog koronavirusa pokazaće vam kako vrijeme može biti nevjerovatno sporo. Ovaj period će biti veliki izazov kako za pojedinca, tako i za porodice, ali ukoliko cjelokupnoj situaciji pristupite sa razumijevanjem prema dru

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *