Kako izgraditi dobar odnos sa djetetom ako ste maćeha?

maceha u porodici djeca odnos

Iako termin maćeha zvuči pomalo zlokobno i podsjeća nas na crtane filmove sa nesrećnom djecom i zlim ženama koje se ne ophode prema njima majčinski, istina je da je i u stvarnom životu odnos između maćeha i djece često kompleksan i težak.

Kakav će biti zavisi od mnoštva faktora i nema formule za uspjeh, ali ako ćete postati maćeha postoje neke smjernice koje trebate slijediti kako bi izgradili odnos pun poštovanja i bliskosti.

Strpljenje je važno

Sadržaj:

Ovdje ne mislimo da trebate biti strpljivi nekoliko dana, mjeseci… Istraživanja pokazuju da je potrebno oko pet godina da porodični odnosi „dođu na svoje“.

Nemojte odustajati poslije prve svađe jer neki psiholozi smatraju da su svađe zapravo dobar početak.

S djevojčicama poseban oprez

Ako u kćerki svog muža vidite djevojčicu koju ste oduvijek htjeli i činite sve da izgradite blizak odnos, a ona vas odbija, nemojte se obeshrabriti.

Naime, istraživanja su pokazala da je naročiti teško uspostaviti odnos s djevojčicama u pubertetu jer maćehe vide kao uljeze i rivalke. Mlađi klinci se puno lakše prilagođavaju.

Nikad ne tražite da vas zove mama

Možda ćete žuditi za tim, ali nikad djeci nemojte tražiti da vas zovu mama. Ako, i kad budu spremni na to, sami će tako postupiti.

Iznenađujući a dobar znak

Ako se svađate s partnerovim djetetom, a ono ne ode kod roditelja da se žali na vas nego se prepire direktno s vama, to je još jedan dobar znak kažu stručnjaci.

Shvatite ih

Vrlo bitno za maćehu je da zna da, ako je djeca ne prihvataju, to nije zbog nje, nego zato što se bore za svoje biološke roditelje.

Dječja želja za srećnom porodicom nikad ne prestaje, tek kada odrastu i osnuju vlastitu svoju ljudi “odustaju” od primarne porodice. Imajte to na umu i poštujete njihova osjećanja. Takođe, ne zaboravite da nikad nije nemoguće ni kasno da vas prihvate i nađu vam mjesto u svojoj slici srećne porodice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *