Kako motivisati dijete na učenje

kako motivisati dijete na ucenje

U uzrastu od tri, četiri godini djeca se pretvaraju u male “spužve” koje upijaju i uče brže nego što ih ponekad pratimo, a svako pitanje prati niz potpitanja.

Ali, kad krenu školu nerijetko se dešava da se želja za učenjem pretvori u mrzovoljno ispunjavanje školskih zadataka, a samim tim i mučan period za roditelje koji na sve načine pokušavaju dijete motivisati na učenje.

U tom procesu najvažnije je strpljenje i neodustajanje, a ovih par savjeta bi mogli da vam budu od pomoći.

Čitajte zajedno

Sadržaj:

Ako je vašem djetetu čitanje dosadno i pokušava se izvući čitajte s njim. Čitajte malo vi, pa malo ono i poslije svakog pročitanog poglavlja prepričajte to što ste pročitali.

Poštujte interese djeteta

Najčešće se dešava da djeca odbijaju ispunjavanje svojih obaveza i žele da se bave samo onim što ih interesuje. Pokušajte ih motivisati na učenje upravo preko tih interesa, neka uče i o oblasti koja ih zanima, bilo da je riječ o sportu, plesu, muzici…

Mozgalice

Djeci treba da razvijamo um na sve dostupne načine, pa i kroz igre za razmišljanje. Igrajte šah, rješavajte sudoku, slažite puzle…

Nemojte odustajati od stvaranja radnih navika

Niko nema urođene radne navike, one se stiču. Pomozite djetetu da ustali svakodnevno vrijeme, mjesto, ritam i pribor za učenje, kao i vrijeme za igru i zabavu.

Budite realni

Osim što zna interese djeteta, realan roditelj zna i koliko njegovo dijete može. Prevelika očekivanja samo dovode do kontraefekta. Osim toga, i za dijete je dobro da zna u čemu je dobro više, a u čemu manje. Naravno, to ne znači da treba zanemarivati one strane u kojima je lošije, nego postaviti realna ili malo viša očekivanja.

Proslavite uspjeh

Djeca moraju znati da cijenite njihove uspjehe tako što ćete ih simbolično nagraditi i proslaviti. Ali, oprez jer ne bi smjeli doći do situacije u kojoj podmićujete dijete da napiše obični domaći zadatak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *