Kako izabrati prvi jastuk za dijete?

prvi jastuk za dijete

Većina stručnjaka smatra da dijete prvi jastuk treba da dobije oko druge godine.

Naravno, ima slučajeva kada djeca jasno daju do znanja da im je jastuk potreban i ranije: ako nemirno spavaju, podvlače dekicu pod glavu, ako sami naslanjaju glavu na ukrasne jastučiće…

S druge strane, ako ste mališanu kupili prvi jastuk, a on ga tokom noći izgura, znači da još uvijek nije spreman za njega.

Ukoliko je vrijeme da djetetu izaberete prvi jastuk ovo su stvari na koje treba da pazite.

  • Djeca ne treba da spavaju na običnim jastucima koje mi možemo koristiti bez problema. Oni imaju veću glavu u odnosu na trup što zahtijeva pravilan položaj kičme. Za pravilan položaj kičme djeteta jastuk mora biti što tanji, tako da mu glava ne bi smjela da klizi kad se okreće s jedne na drugu stranu.
  • Kako biste sa sigurnošću odredili debljinu jastuka za mališana postavite ga na bok. Praznina između kreveta i vrata treba da odgovara debljini jastuka.
  • Prvi djetetov jastuk ne smije biti premekan, ali ni pretvrd. Optimalnu tvrdoću jastuka nije lako utvrditi ali za svaki slučaj probajte sljedeći način: pritisnite jastuk otvorenom šakom, ako se ne vrati u početni položaj znači da je premekan. Ako ostane u početnom polažaju kada ga pritisnete onda je pretvrd.
  • Danas postoje različite vrste punjenja jastuka a među najpopularnijim su memorijska pjena, spužva, silikonske kuglice, bambusova vlakna… Ako dijete ima neku vrstu alergije najbolje je uzeti antialergijski jastuk.
  • Navlaka treba da bude od pamuka, najbolje od organski uzgojenog.
  • Jastuci se mijenjaju jednom u godinu-dvije, ali dječji jastuk ćete mijenjati onim tempom kojim mališan raste i kojim se mijanjaju njegove potrebe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *