Hrana za djecu: 15 namirnica koje treba da imate u ishrani

Hrana za djecu zdrave namirnice

Djetinjstvo i ishrana u tom periodu je ključna za rast i razvoj djeteta, zato su zdrave navike nešto o čemu treba da voditi računa na samom početku. Uvođenjem zdravih, dobrih navika stvorićete dugoročne rezultate kod djeteta.

Ishrana treba da bude hranjiva i izbalansirana, a djeci su posebno potrebni vitamini i minerali. Naravno, nije nimalo lako djecu natjerati da jedu zdravo, ali postoje određene namirnice koje su često prihvaćene u dječijoj ishrani – a ujedno i izuzetno korisne.

Ovo je 15 namirnica koje nikako ne treba da zaobiđete u dječijoj ishrani…

1. Mlijeko

Sadržaj:

U mlijeku ima mnogo kalcijuma i fosfora koji su i te kako neophodni za zdrav razvoj kostiju. Osim navedenih, mlijeko u sebi sadrži i proteine, vitamin A i D, kao i magnezijum. Do druge godine starosti djetetu treba da dajete punomasno mlijeko, a nakon toga možete paziti i na procenat mliječne masti. Mlijeko ima specifično lijep ukus kada je spojen sa žitaricama i kolačima, pa možete tako da dijete “navučete” da počne piti.

2. Ovas

Žitarice su te koje djeci daju energije za igru, pažnju u toku školske nastave i brojne druge aktivnosti. Najhranjivija žitarica je ovas i smatra se odličnim izvorom vlakna betaglukana, koji utiče na umanjenje nivoa holesterola u krvi, vitamina B i E, bakra, gvožđa, cinka, magnezijuma i fosfora.

3. Koštunjavo voće

Sve koštunjavo voće je bogato zdravom masti koja utiče na zdravlje srca, ali i pravilan rast i razvoj. Iz tog razloga savjetujemo da djecu prilično rano naviknete na to da je ovo idealna zdrava grickalica.

4. Kupus

Kupus je često voljenija namirnica od sveg drugog zelenog povrća. Razlog tome je njegova svježina, hrskavost i blag ukus. Zajedno sa brokulama i keljom spada u krug namirnica koje su izuzetno bogate fitonutrijentima – a oni smanjuju rizik od nastanka raka i poboljšavaju varenje. Odličan je u dječijoj ishrani i zbog toga što uklanja štetne toksine iz organizma. Ukoliko ne vole skuhan kupus, probajte da ga svježeg isjeckate i ponudite. To je između ostalog idealna grickalica.

5. Brokule

Brokule su prepune vlakana, a to su dobri ugljeni hidrati koje djeca trebaju tokom razvoja. Ovo povrće je dobro i za regeneraciju oštećenih ćelija. Konzmiran sirov, obezbjeđuje maksimalan unos hranjivih materija. Probajte i da ovu namirnicu dodate u razne čorbe.

6. Paradajz

Paradajz je bogat vitaminima C, E i K, te folnom kiselinom. Svoju crvenu boju dobija od karotena i likopena koji su takođe korisni za organizam. Jedina mana paradajza ogleda se u tome što može da bude alergen, a njegova kiselina može dovesti do iritacije.

7. Špinat

Svi znaju da je špinat veoma zdrava namirnica, a razlog tome su antioksidansi koji čuvaju kožu i popravljaju imunitet, odnosno funkciju imuniteta. Špinat je bogat i gvožđem, vitaminom K i magnezijumom. Ipak, djecu se jako teško naviknu na ukus špinata, a način na koji mnogi roditelji nagovaraju klince da ga konzumiraju jeste putem čuvenog Popaja.

8. Cimet

Cimet pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Predlažemo da ga pospete preko palačinki, dodate u jogurt, a uvijek je dobra opcija i ukusan sutlijaš posut cimetom.

9. Borovnice

Borovnice su idealna užina i grickalica prepuna antioksidanata. Koriste se za prevenciju raka i drugih oboljenja, a sadrže i limunsku, jabučnu i folnu kiselinu koje su veoma dobre za zdravlje.

10. Tuna i losos

Dosta klinaca nije oduševljeno tunom i lososom kao namirnicama, ali samo dok ih ne probaju. Od pomoći je činjenica da se tuna i losos lako kombinuju sa drugim namirnicama koje klinci vole. Već od desetog mjeseca života možete početi sa ovim namirnicama. Šta čini tunu i losos dobrim? Omega 3 masne kiseline koje su krucijalne za razvoj mozga i zdravlje srca.

11. Jogurt

Većina klinaca vole jogurt, tako da je ovo jednostavna namirnica za unos u ishranu. Ukoliko ipak imate poteškoća, probajte da nasjeckate voće i dodate žitarice. Jogurt sadrži brojne vitamine i minerale, poput kalcijuma, proteina, vitamina B, cinka i fosfora.

12. Kakao

Kakao u prahu poboljšava krvni pritisak i štiti kožu od sunca. Preporučujemo 70% čisti kakao i to korišten na taj način da ga posipate po hrani – palačinkama, krofnama…Kakao se može davati djeci tek nakon navršene treće godine. On osim antioksidanata sarži i kofein i teobromin, te arome koje mogu izazvati alergiju kod djece.

13. Jaja

Jaja su najkorisnija i najjednostavnija namirnica koju možete da koristite na bezbroj načina. Svestrana su, prepuna proteina i holina (značajan za razvoj mozga). Uvedite jaja u jelovnik djece što je prije moguće.

14. Bundeva

Iako je ne tako često viđena u našoj ishrani, bundeva sadrži složene ugljene hidrate u obliku skroba, vlakna i mnogo vitamina, minerala i fitohemikalija. Ističe se i po tome što je bogata beta karotenom. Na samom početku bundeva može biti dodatak u ishrani, a ugljeni hidrati koje sadrži su lako razgradivi u malom organizmu.

15. Pasulj

Pasulj je jedna od najpreporučenijih namirnica u dječijoj ishrani, a odličan je izvor proteina, vlakna i kalcijuma. Sadrži i mnogo ljekovitih materija. Ima pozitivna dejstva na ekcem, bolesti zuba, anemiju, pad imuniteta i raznovrsne infekcije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *