Kako vikanje i prijetnje utiču na odluke djece

vikanje djeca roditelji

Skoro svaki roditelj nastoji izgraditi autoritet nad djecom, a većina roditelja za postizanje tog cilja koristi povišen ton i kazne.

Naučnici s Univerziteta u Pitsburgu u časopisu “Child Development”objavili su studiju u kojoj su predstavili zaključke nakon dugogodišnjeg istraživanja o uticaju agresivnog ponašanja roditelja na djecu.

Naučnici su za potrebe ovog istraživanja godinama pratili 1500 tinejdžera u Merilendu a prema njihovim podacima, djeca na koju roditelji često viču ili im prijete agresivnim kaznama, češće odustaju od škole, bez obzira na ocjene. Takođe, upuštaju se u rizična ponašanja poput tuče, krađe ili ranog stupanja u seksualne odnose.

Autorka studije Rochelle F. Hentges kazala je da je ovo prva studija u kojoj su se koristile priče djece za istraživanje o tome koliko roditelji utiču na obrazovanje i ponašanje djece.

Naučnici su pratili živote djece od 12 do 21. godine, a oni su redovno ispunjavali upitnike o odnosu sa roditeljima, komunikaciji s vršnjacima, problematičnom ponašanju i uspjehu u obrazovanju.

Tokom analize podataka izdvojili su se obrasci poput tog da su se djeca koja su u sedmom razredu bila izložena agresivnom ponašanju roditelja (vikanje, udaranje, prijetnje) kasnije više oslanjala na društvo od kojeg traže potvrdu svojih vrijednosti i koje im je važnije od škole. Dječaci su češće skloni delikvenciji, a djevojčice stupanju u rane seksualne odnose.

Napokon, sve to vodi niskom uspjehu u školi i čestom odustajanju od obrazovanja, bez obzira na to koliko su pametni i koliko su im obrazovani roditelji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *