Spavanje bebe u maminom naručju: da ili ne?

beba u narucju

Činjenica je da je najbrži i najlakši način smirivanja i uspavljivanja beba ljuljanje u krilu, nosanje u naručju i ljuljuškanje. Međutim, postavlja se pitanje koliko je to dobro za bebe? Sigurno da ste kao roditelj bezbroj puta čuli upozorenje da ne treba da bebe navikavate na spavanje u naručju, jer dijete neće moći odviknuti na to, a drugog načina za uspavljivanje neće biti.

Ipak, ovakvo ponašanje i tretman ne može da naškodi djetetu.


Pročitajte još: Soba za bebe – od osnovnih potrepština do dizajna


Doktorica Satja Nariseti, docent na katedri za pedijatriju na Univezitetu Rutgers, ističe da je “uvijek u redu uspavati bebu mlađu od četiri mjeseca u naručju i staviti je u krevetac na ispravan način – tako da leži na leđima na ravnoj površini. Nakon trećeg ili četvrtog meseca, kada beba razvija redovnije navike spavanja i kada već može duže da spava tokom noći, možda bi trebalo da razmislite da li je u redu da je uspavljujete u naručju. Ipak, svaka beba je drugačija, kao i porodica, ali bi bilo dobro da sa ovom navikom prestanete prije nego što beba prohoda”

Objašnjava i da je za pravilan razvoj bitno da djeca navikavaju na to da se sama uspavaju, kako bi, ukoliko se probude u toku noći, mogli bez ičije pomoći ponovo utonuti u san.

Stvaranje takve navike možete izvesti tako što ćete bebu staviti u krevetac dok je budna i pustiti je da se sama uspava. Pravljenje rutine pred spavanje je od velike pomoći za uspavljivanje, a više o spavanju bebe, uspavljivanju i idealnoj pozi pročitajte ovdje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *