Milia kod novorođenčadi: sitne bijele tačkice na licu

milia kod novorođencadi

Ukoliko primjetite bijele tačkice na licu vašeg djeteta, vjerovatno je riječ o miliji osipu koji se jalja kod beba u prvih nekoliko nedjelja života. Milija je stanje kože čija je glavna karakteristika prisustvo malih bijelih kvrga, slično cistama, na licu, glavi i leđima novorođenčeta. To je vrlo česta pojava i čak 40% djece pati od toga. U ovom članku ćemo objasniti šta je to i kako ga treba tretirati. Samo u nekim slučajevima milija može imati ozbiljnu manifestaciju, ali generalno zabrinjava roditelje zbog njegovog izgleda.

Šta je milia?

Sadržaj:

Termin milia (ili čak neonatalni milio sebaceous) označava grupu bjeličastih ili žućkastih erupcija (između 1 i 2 mm u prečniku) i obično se pojavljuju na licu, odnosno obrazima, ali mogu biti i na čelu i bradi, kao i na unutrašnjoj strani usta. Ukratko, to su male epitelne ciste koje sadrže keratinsku materiju unutra. Kada se izvrši pritisak na njih, izlazi čvrsti materijal, sličan malim bijelim perlama. Treba napomenuti da dijagnostički test nije potreban da bi se odredilo prisustvo milije.

bijele tackice na licu

Uzroci neonatalnog milija

Facijalna milija se može pojaviti kada epitelne ćelije epidermisa ostanu zarobljene u malim šupljinama površine kože djeteta. Na taj način se formiraju tzv. “papule”, mali reljefi na koži tipični za ovu kožnu manifestaciju. Uobičajeno je da prisustvo ovih kuglica može potsjećati na akne, međutim to je potpuno drugačija pojava.

Postoje li rizici za novorođenče?

Prvo što treba imati na umu je da su ciste milije benigne. Samo u veoma rijetkim slučajevima mogu biti povezani sa određenim kožnim bolestima kao što su Rhombus sindrom ili Gardnerov sindrom.

Milia na licu novorođenčeta nema nikakav uticaj na bebu, ne stvara nelagodu niti bol. Ove pojave nemaju čak ni druge posljedice: groznicu, svrab ili bilo koji drugi oblik komplikacija i ne zahtevaju liječenje. Ukratko, to je potpuno prolazna dermatološka pojava.

osip na licu bebe

Kako liječiti neonatalnu milju?

Veoma je važno uzeti u obzir da je koža bebe veoma delikatna i da se mora uvijek tretirati sa velikom pažnjom. Naročito da bi se izbjegla reprodukcija bakterija koje mogu da prouzrokuju lošije posledice.

Ovo su neka razmatranja koja roditelji treba da imaju na umu:
– Nemojte stisnuti papule ili ih pokušati ukloniti jer možete oštetiti kožu i uzrokovati trajne ožiljke.
– Ograničite se na čišćenje pogođenog područja posebnim sapunom pogodnim za novorođenčad.
– U slučaju da milija traje više od tri mjeseca, potrebno je zatražiti mišljenje pedijatra.

Iako u većini slučajeva nije potreban nikakav poseban tretman, ipak je dobro potražiti savjet svog liječnika. Na taj način se može uspostaviti kompletna dijagnoza i to će omogućiti roditeljima da ponovo steknu spokojstvo i shvate da je to problem koji se lako prevazilazi. Neophodno je izbjegavati nepromišljene odluke, vođene pretjeranom zabrinutošću koje bi mogle pogodovati nepotrebnim tretmanima koji su štetni po opšte zdravlje novorođenčeta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *