Hemoroidi u trudnoći

hemoroidi u trudnoci

Šta su hemoroidi?

Sadržaj:

Hemoroidi predstavljaju proširene venske spletove koji se nalaze na samom izlazu iz analnog otvora. To su otečeni, ali normalno prisutni krvni sudovi u analnom otvoru, oko analnog otvora, kao i donjeg dijela rektuma – koji su prošireni pod pritiskom. Kada oteknu, te vene izgledaju poput kesica (hemoroidalni čvorovi). Mogu biti spoljašnji – vidljivi, i unutrašnji – na samom anusu. Sigurni znaci da već postoje u organizmu su neprijatan svrab, pečenje, bol i krvarenje.

Hemoroidi su česta, ali ne i obavezna pojava u trudnoći. Zapravo, trudnoća je jedan od faktora koji može da dovede do pojave hemoroida. Na njihovu pojavu utiče i nepravilna ishrana, predugo sjedenje, nedostatak fizičke aktivnosti, zatvor i dijareja, analne infekcije, kao i genetska predispozicija. Ovo implicira da se samo na neke od ovih faktora može uticati, ali ostali su nažalost van naše kontrole.

trudnoca

Zbog čega nastaju hemoroidi?

Žene i inače češće pate od hemoroida u poređenju sa muškarcima, budući da u dolazi do smanjene peristaltike crijeva (kontrakcija mišića u cilju izbacivanja crijevnog sadržaja). Buduće mame se i manje kreću, naročito u drugoj polovini trudnoće – kada im je veća tjelesna težina, ili zato što imaju rizičnu trudnoću pa im se ne preporučuje fizička aktivnost. Pored toga, materica stvara pritisak u abdomenu (stomaku), što otežava vraćanje krvi iz donjih dijelova tela. Time se venski sudovi još više šire, a hemoroidi postaju komplikovaniji.

Problem hemoroida u trudnoći može da bude potenciran i hormonima (estrogen, progesteron), koji se tada luče u većoj količini, kao i pritiskom trudne materice na venski sistem male karlice. Ovo dovodi do zastoja krvi u venskom sistemu rektuma i proširenja venskih sinusa. Sve su to razlozi zbog kojih se u trudnoći ili stvaraju novi, ili aktiviraju već postojeći hemoroidi.

trudnica

Kada oni obično nastaju?

Što trudnoća više napreduje, veća je vjerovatnoća da će se hemoroidi pojaviti, a najčešće se to dešava u kasnijoj trudnoći, poslije petog meseca. Međutim, prvi put mogu da se jave i u toku samog porođaja, ili čak nakon porođaja.

Kod žena koje su probleme ove vrste imale prije trudnoće, hemoroidi mogu da se pojave i ranije, već na početku trudnoće, što znači da nema pravila. Na sreću, kod većine žena koje imaju hemoroide povezane sa trudnoćom, oni su privremeni problem.

Da li hemoroidi mogu da utiču na plod?

Hemoroidi ne komplikuju trudnoću, kao ni porođaj i ne mogu da naštete plodu, ali su sami po sebi velika neprijatnost. Zbog hemoroida nastaju krvarenja, bolovi, peckanje, svraba i druge neprijatnosti koje mogu da kulminiraju u trudnoći, kao i nakon nje.

trudnica drzi stomak

Koje su eventualne mjere zaštite i ublažavanja?

Na neke od faktora koji mogu da dovedu do pojave hemoroida, ne možemo da utičemo. Ali, ono što sigurno možemo da spriječimo, jeste hronična pojava hemoroida. Ovo se postiže pravilnom ishranom i redovnim napajanjem organizma vodom, sokovima, supom. Trudnicama se inače savjetuje umjereniji unos kofeinskih napitaka, kao i izbacivanje gaziranih i alkoholnih pića. Kada je ishrana u pitanju, potrebno je da se unosi što više namirnica bogatih vlaknima: svježe voće i povrće, proizvodi od cijelog zrna žitarica (integralni hljeb i tjestenine), kao i da se smanje začinjeni obroci.

Uz dijetetski, vrlo je važan i higijenski režim. Mora da se vodi računa o maksimalnoj čistoći te regije, u smislu pranja posle svake stolice. U težim slučajevima, s obzirom da nam je terapijski pristup ograničen zbog uticaja lijekova u trudnoći, buduće mame mogu da koriste provjerene meleme ili čepiće. Naravno, isključivo uz konsultaciju sa ljekarom ili farmaceutom. Uz adekvatnu ishranu i preduzete mjere predostrožnosti, nema razloga za stres.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *