Koronavirus: aktivnosti za djecu tokom izolacije

koronavirus aktivnosti za djecu tokom izolacije

Vrtići i škole su zatvoreni, veliki broj roditelja radi od kuće i svi smo se našli u jednoj sasvim novoj situaciji gdje nam je kretanje ograničeno. Potrebno je mnogo mašte kako bi vaši mališani ostali zaokupirani i sretni, a u nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga kako da ih zabavite.

1. Crtanje i bojenje – djeca vole ovu aktivnost bez obzira na to da li koriste vodene boje, tempere ili flomastere. Osim što je zabavna, ova igra može biti i edukativna. Iskoristite ovu priliku da svojim mališanima bolje objasnite šta je korona virus i zašto je važno ostati kod kuće. Detaljnije o tome pročitajte ovdje.

2. Društvene igre – zabava u kojoj učestvuje cijela porodica. Sada je pravo vrijeme da iskoristite sve karte koje imate u kući, ali i igre poput monopola i ne ljuti se čovječe. Okušajte se u igri šaha sa vašim mališanima, ova igra djeci će pomoći da vježbaju koncentraciju i planiranje.

3. Napravite piknik – u dnevnom boravku ili možda na balkonu postavite jednu deku, na nju poređajte posudice, grickalice, voće i sok i svi zajedno uživajte. Ovo je još jedna od aktivnosti u kojoj može učestvovati cijela porodica.

korona virus aktivnosti za djecu

4. Kuhajte zajedno – djeca rado pokazuju interesovanje prema stvarima koje roditelji obavljaju u kuhinji, ali im često skrećemo pažnju na nešto drugo kako bismo brzo završili sve što smo planirali. Sada kada praktično nigdje ne žurite i kod kuće provodite cijeli dan pravo je vrijeme da mališane uključite u spremanje obroka.

5. Napravite koncert ili predstavu – neka vam instrumenti budu igračke i šerpe, a rekviziti odjeća i sve što vam se nađe pri ruci. Ova aktivnost može trajati danima, pripremajte se zajedno za vaš koncert ili predstavu, učite tekst, spremajte koreografiju, a zatim kada dođe zakazano vrijeme održavanja događaja svečano se obucite i svi zajedno uživajte u spektaklu.

6. Gledajte edukativni program – ovo može da podrazumijeva crtane ili animirane filmove napravljene na određenu temu, ili ukoliko su starija djeca u pitanju koristite Youtube i pronađite adekvatan sadržaj. I ovu igru možete iskoristiti kao način da djeca uče o virusima, važnosti lične higijene i slično. Pomozite im da izaberu odgovarajući i provjeren izvor informacija.

aktivnosti za djecu koronavirus

7. Napravite kupku za igračke – za ovu aktivnost dovoljna vam je jedna posuda sa toplom vodom, igračke i po želji jedna stara četkica za zube. Na ovaj način djeca mogu da očiste i operu svoje igračke (najbolje one plastične), a zabava će trajati dovoljno dugo da mama može popiti kafu.

8. Pravite nakit od makarona – za zabavu su vam dovoljne dvije stvari: kanap i makarone. Ako želite, možete makarone obojiti po želji kako biste ovu aktivnost učinili još zabavnijom.

9. Sipanje, presipanje – ova aktivnost namijenjena je mlađoj djeci. Dajte im 3-4 posude i u neke od njih stavite makarone, rižu ili bilo šta drugo. Dijete neka presipa iz jedne u drugu posudu i na taj način stiče percepciju prostora.

10. Čitajte zajedno – aktivnost koju je moguće prilagoditi svim uzrastima. Kako biste uveli malo zabave i smijeha možete čitati dječije pjesme ili priče imitirajući razne glasove.

Izvucite maksimum iz novonastale situacije i provedite kvalitetno vrijeme sa svojom porodicom. Nadamo se da su vas naše ideje inspirisale i dale ideju kako da provedete vrijeme sa svojim mališanima tokom izolacije.

Da li djeca obolijevaju od koronavirusa i kako da ih zaštitite

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *