Najčešće zablude o vakcinama

Najčešće zablude o vakcinama

Postoje raznorazna mišljenja i stavovi kada je u pitanju vakcinisanje kao i sastav vakcina zbog čega je ponekad teško razdvojiti zablude od tačnih informacija. Dok doktori i zdravstveni radnici smatraju vakcine ključnim u prevenciji raznih zaraznih bolesti, sve je veći broj roditelja koji odbijaju vakcinisati svoju djecu. U nastavku vam donosimo neke od najčešćih zabluda koje se odnose na vakcine i vakcinisanje, koje će vam možda pomoći u vašoj odluci da li da vakcinišete vaše dijete ili ne.

bebe vakcinacija

Vakcine mogu prouzrokovati autizam

Sadržaj:

Naučnici se ovim pitanjem bave već godinama, a istraživanjem nije pronađena ni jedna veza između vakcinacije i autizma. Takođe, nije pronađena ni povezanost između pojave autizma i timerosala (konzervansa koji se koristi u vakcinama). Studija koja se bavi istraživanjem vakcinisanja i pojavom autizma dokazano je netačna.

Vakcine uzrokuju autoimmune bolesti i SIDS

Vjerovatno ste čuli da vakcine mogu izazvati autoimune bolesti. Prema naučnicima ova tvrdnja je takođe netačna. Vakcine takođe ne uzrokuju sindrom iznenadne smrti dojenčeta (SIDS). Do zablude da vakcine uzrokuju SIDS došlo je nakon što je primjećeno da da novorođene bebe umiru ubrzo nakon vakcinacije. Ova povezanost je ništa drugo do slučajnost, jer se SIDS dešava u istom životnom dobu kada i vakcinacija. Nažalost, sindrom iznenadne smrti dojenčeta se dešava bez obzira da li je novorođenče vakcinisano ili ne.

Višestruka vakcinacija preopterećuje bebin imuni sistem

Bebe često primaju više vakcina, zbog čega je normalno da ste kao roditelj zabrinuti da li je ovo preveliko opterećenje za bebin imuni sistem. Istina je da su antigeni iz vakcina samo kap u moru u poređenju sa količinom bakterija sa kojom se vaša beba svakodnevno suočava. Primjera radi, vakcina koju vaša beba prima u drugom mjesecu života sadrži 34 antigena, dok je njen organizam svaki dan izloženo milionima bakterija. Količina antigena u vakcinama neće preopteretiti imuni sistem vaše novorođene bebe, a nasuprot tome antigeni u vakcinama pomažu ojačati imuni sistem vaše bebe koji na ovaj način uči kako da se izbori sa infekcijama.

Vakcine sadrže toksična jedinjenja i elemente

Svaki sastojak koji se nalazi vakcini pažljivo je odabrani i testiran na sigurnost. Neki od sastojaka koji su često predmet polemike i diskusija javnosti su:

Timerosal

Timerosal se dodaje vakcinama kao konzervans, a u sebi sadrži određene količine žive. Zbog prisustva žive u ovom sastojku, naučnici su vršili brojna ispitivanja kako bi utvrdili da li ove količine žive mogu oštetiti nervni sistem djeteta. Još uvijek ne postoje naučni dokazi o neurotoksičnosti timerosala iz vakcina.

Aluminijum

Aluminijum se vakcinama dodaje kako bi pospješio i produžio imuni odgovor. Aluminijum je prirodno prisutan u vodi, vazduhu i hrani. Količina aluminijuma koja se dodaje vakcinama ne prelazi količinu veću od one koja se nalazi, na primjer u adaptiranom mlijeku.

Formaldehid

Formaldehid se u proizvodnji vakcina koristi za inaktivaciju bakterijskih toksina i virusa, a nakon ovog procesa u vakcinama zaostaje samo u tragovima Ova količina formaldehida je zanemarljivo mala, jer se radi o količini manjoj od one koja se prirodno nalazi u bebinom tijelu. Zabrinutost od formaldehida bi trebala da postoji jedino ukoliko ste alergični na njega.

Izvor: www.medbroadcast.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *