Namirnice koje biste trebale izbjegavati ukoliko dojite

Namirnice koje biste trebale izbjegavati ukoliko dojite

Nakon što ste provele devet mjeseci vodeći računa o ishrani, sada kada dojite takođe biste trebale povesti računa o namirnicama koje konzumirate. Ukoliko dojite bitno je da vodite računa o ishrani jer na taj način dobijate esencijalne nutrijente te povećavate nivoe majčinog mlijeka. Određena jedinjenja iz namirnica takođe mogu dospijeti u bebin organizam kroz majčino mlijeko i izazvati reakciju. Stoga, dok dojite, preporučuje se da sljedeće namirnice izbacite iz ishrane.

Kafa

Sadržaj:

Uprkos neprospavanim noćima i beskrajnom potrebnom za kafom, dojiljama se kofein ipak ne preporučuje. Uprkos tome, kafu ne morate potpuno izbaciti iz upotrebe, a poneka šoljica kafe se smatra prihvatljivom. Važno je da znate da kofein utiče na kvalitet majčinog mlijeka, te da dječiji organizam ne reaguje isto na kofein kao i odrasli. Stoga, sačekajte da beba zaspe prije nego što se odlučite počastiti šoljicom kafe.

Riba

Ribu ne morate izbjegavati u potpunosti, ali budite izbirljivi po pitanju riba koje ubacujete u svoj jelovnik. Neke ribe imaju visok sadžaj žive, koja se može bioakumulirati i u majčino mlijekom. Kada je u pitanju konzumacija ribe, pridržavajte se istih pravila kao i u trudnoći.

Čokolada

Prema svjedočenjima mnogih dojilja, konzumacija čokolade kod majke ima laksativni efekat kod bebe. Ukoliko i sami primjetite da čokolada izaziva sličan efekat i kod vaše bebe, vrijeme je da je izbacite iz upotrebe.

dojenje novorodjence

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi takođe nerijetko izazivaju problem kod dojenčadi. Mliječni proizvodi mogu dovesti do pojave ekcema ili drugih problema sa kožom bebe, a ponekad i do problema sa snom. Izbacite sve mliječne proizvode na sedam dana, a ukoliko primjetite promjene znači da je alergija na mliječne proizvode krivac za probleme vaše bebe.

Citrusi

Gastroinstestinalni trakt vaše bebe još uvijek nije dovoljno zreo zbog čega određena jedinjenja u citrusima mogu djelovati iritirajuće na bebu. Citrusi mogu izazvati pljuvanje, nervozu pa čak i pelenski osip. Izvor vitamina C neka vam budu ananas ili mango, na primjer.

Kikiriki

Ukoliko imate istoriju alergija na kikiriki u porodici, pobrinite se da eliminišete ovu namirnicu sve dok ne prestanete sa dojenjem. Alergeni iz kikirikija se mogu prenijeti kroz majčino mlijeko do bebe. Alergijski simptomi poput osipa, znak su alergije na kikiriki kod bebe.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *