Lažna menstruacija u trudnoći – može li biti opasna?

ažna menstruacija u trudnoći

Vaginalno krvarenje tokom trudnoće može djelovati zastrašujuće, međutim ne mora uvijek biti znak za uzbunu. Krvarenje tokom trudnoće se često javlja u prvom tromjesečju trudnoće i ne mora biti znak zdravstvenog problema. Međutim, krvarenje koje se javlja u drugom i trećem trimestru trudnoće često može biti znak moguće komplikacije. Krvarenje može biti uzrokovano brojnim potencijalnim razlozima.

Kada se oplođeno jajašce smjesti u matericu, što se obično dešava 10 do 14 dana nakon začeća, ponekad dolazi prolijevanje dijela sluznice materice, što dovodi do krvarenja koje se naziva i implantacijsko  krvarenje. Ovo je jedan jedan je od najranijih znakova trudnoće, iako se krv koja se oslobađa vidno ne može razlikovati od normalnog krvarenja koje se može dogoditi sredinom ciklusa kod žena koje su na kontracepcijskoj piluli ili imaju sindrom policističnih jajnika (PCOS).

Ponekad krvarenje u trudnoći ukazuje na pobačaj ili neki drugi zdravstveni  problem koji zahtjeva medicinsku intevenciju. Zbog toga je bitno da ukoliko primjetite krvarenje, da se odmah obratite ginekologu čak i ako je krvarenje u međuvremenu prestalo.

Krvarenje u trudnoći takođe je simptom vanmaterične trudnoće. Više o simptoma vanmaterične trudnoće možete pročitati ovdje.

Nažalost, ne postoji način da se predvidi da li će vaginalno krvarenje napredovati do pobačaja. Ako iskusite lagano krvarenje koje vremenom postaje sve jače, popraćeno bolnim grčevima i bolovima u leđima, odmah biste trebali potražiti medicinsku pomoć.

Razlika između simptoma PMS-a i rane trudnoće

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *