Dokazano: Vježbanjem u trudnoći doprinosite razvoju bebinog mozga

Vježbanjem u trudnoći doprinosite razvoju bebinog mozga

Svi znamo koliko loše životne navike kao i stres u trudnoći  mogu nauditi bebi.  Sa druge strane, zdrave životne navike i odluke koje pravimo kao budući roditelj ne samo da daju dobar primjer djeci, već mogu imati i direktan uticaj na njihovo zdravlje još za vrijeme trudnoće.

Pročitajte i: Vježbe u trudnoći- šta sve smijem i kako raditi?

Ukoliko vam nedostaje motivacije te vam je potreban dobar razlog za da ostanete aktivni u trudnoći, istraživanja su pokazala da redovnim vježbanjem u trudnoći doprinosite razvoju bebinog mozga.

Redovna fizička aktivnost tokom trudnoće može poboljšati fizičko i mentalno zdravlje djeteta u odrasloj dobi. Vježbanjem se stvara optimalno okruženje za um, tijelo i mozak fetusa. Pored toga, aktivan i zdrav način života trudnice značajno mijenja glatke mišiće srca djeteta čim se smanjuje šansa za pojavu kardiovaskularnih bolesti tokom čitavog životnog vijeka djeteta.

Fizička aktivnost tokom trudnoće predstavljaja obostranu korist kako za bebu tako i za majku. Vježbanje utiče na trudnice tako što smanjuje nivo stresa, čini vas sretnijim te  stvara optimalno okruženje u maternici za rast bebe.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *