Neočekivani uzroci otežanog začeća

problemi zacece

U jednom američkom istraživanju neplodnosti naučnici su utvrdili da postoji veza između podizanja teških predmeta, rada u noćnim smjenama i plodnosti.

Lidia Minguez-Alarcon s harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu, kazala je da je podizanje ili guranje teških predmeta povezano sa smanjenjem bioloških markera plodnosti, a slične veze primjećene su i kod žena koje rade noćne smjene.

“Naše istraživanje sugeriše da žene koje planiraju trudnoću moraju biti svjesne potencijalnih negativnih efekata koje noću i podizanje teških predmeta mogu imati na njihovo reproduktivno zdravlje”, kazala je Minguez-Alarcon.

U ovom istraživanju učestvovalo je gotovo 500 žena starosti od 18 do 45 godina koje su se liječile od neplodnosti od 2004. do 2015.

Naučnici ipak ističu da bi trebalo utvrditi da li ovo važi i za žene koje pokušavaju začeti bez medicinskih postupaka, pošto je studija obuhvatila samo žene koje liječe neplodnost medicinskim tretmanima.

Ovo nije prvi put da se ove aktivnosti dovode u vezu sa ženskim reproduktivnim zdravljem. Naime, prije dvije godine u jednom istraživanju utvrđena je veza između dizanja teških predmeta i neredovnih menstruacija, a 2013. veza između noćnog rada i povećanog rizika pobačaja.

Takođe, utvrđeno je da medicinske sestre koje dižu velike terete teže ostaju trudne u poređenju sa ženama koje ne dižu teške predmete.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *