Način na koji nosimo djecu nije slučajan

beba u narucju

Instinkt je moćna stvar, a posebno majčinski. Nismo ni svjesni koliko stvari radimo instiktivno, a sada se zna da i djecu nosimo vođeni instinktom.

Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nature Ecology and Evolution pokazalo je da način na koji žene nose djecu nije slučajan.

Većina žena dijete u naručju nosi na lijevom boku, odnosno to radi 70 do 85 odsto majki. Mislilo se da žene to rade jer su mahom dešnjakinje, ali naučnici ipak imaju drugačiji zaključak, to jest da je riječ o majčinskom instinktu da dijete ostane sigurno.

Desna strana mozga kontroliše lijevu stranu tijela. Pored toga, odgovorna je za emocionalnu inteligenciju, komunikaciju i obradu emocija.

Naučnici kažu da, ako dijete držite na lijevoj strani, to znači da vaš mozak reaguje u skladu s emotivnim znakovima djeteta. Tako ćete brže reagovati na djetetov plač, nervozu i slično. Navodno, djeca se osjećaju sigurnije ako ih nosite na lijevoj strani.

Utvrđeno je i da većina djece sjedi u majčinom krilu na lijevoj strani i desno uho im je okrenuto bliže majčinim ustima, te tako brže razvijaju govor jer je lijeva strana mozga odgovorna za učenje govora.

Iako je iznesen stav da je majka jače povezana s djetetom ako ga drži na lijevoj strani, naučnici kažu da nema ništa loše u tome da se dijete drži na desnoj strani.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *