Pet načina da ublažite mučninu u trudnoći bez lijekova

kako ublaziti mucninu u trudnoci

Mučnine u trudnoći su ono šta jedan od najljepših perioda u životu žene nerijetko pretvori u vrijeme frustracije, ogorčenosti i nervoze. Većina žena ima mučninu do 12. nedjelje kada se nivo hormona počinje stabilizovati.

Iako postoje vitamini u vidu tableta koji sadrže kalcijum, folnu kiselinu, B6 i B12, koji pomažu trudnicama da se osjećaju bolje i jedu bez straha, postoje i načini da smanjite mučnine bez odlaska kod ljekara i kupovine lijekova na recept.

Sve o mučnini u trudnoći možete pročitati ovdje, od toga zašto se javlja, kada prestaje, da li je opasna i kako se nositi sa njom, a u nastavku vam donosimo pet brzih i efikasnih načina da ublažite taj naporan i težak osjećaj bez upotrebe lijekova.

Đumbir

Sok od đumbira, kolačići sa đumbirom ili čak kandirani đumbir vam mogu pomoći da umanjite mučninu. Smirićete stomak i ako samo cuclate neki slatkiš sa đumbirom.

Mješavina vode i soka

Obična voda je isuviše blaga, a sok je presladak te će najvjerovatije izazvati povraćanje. Razblažite pola čaše soka sa pola čaše vode i pijte u malim gutljajima ili uzimajte mješavinu na kašičicu. Koristite bistre sokove poput soka od jabuka, grožđa ili brusnice.

Hidratacija je bitna

Hidratacija je posebno važna ako imate mučnine u trudnoći. Osim unošenja vode, pokušajte je održavati jedući voće (poput lubenice), lizalice ili čak proizvode sa želatinom.

Više manjih obroka

Veći obrok na prazan stomak će se najprije vratiti, zato je više manjih obroka u toku dana sigurniji način da zadržite hranu u stomaku.

Limun i svježi ruzmarin

U trudnoći vam mogu smetati mirisi koji vam ranije nisu smetali, poput parfema koji nosi vaša kolegica. Kako mučnine u trudnoći često uzrokuju neugodni mirisi, bilo bi dobro da uz sebe uvijek imate nešto čime ćete se “odbraniti” od tih mirisa.

Bilo bi nezgodno da sa sobom nosite limun koji biste pomirisali kad vam neki miris zasmeta, ali u torbi možete nositi bočicu sa ekstraktom limuna ili grančicu svježeg ruzmarina koju ćete pomirisati kada vam zatreba.

Međutim, ako su mučnine konstantne, a povraćanje obilno, onda je najsigurnije da se obratite svom doktoru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *