Noćni strah, sve češći problem

Nocni strah kod djece

Ovaj oblik straha se javlja kod oko tri odsto djece. Svako dijete, bar jednom u životu osjeti noćni strah. Ukoliko, baš to proživljavajte sa svojim djetetom, ne brinite. Zagrlite ga i razgovarajte sa njim.

Ovaj oblik straha se javlja kod oko tri odsto djece, češće kod dječaka uzrasta pet do sedam godina. Može se javiti i kasnije, obično dva do tri sata nakon početka spavanja.

Koji su simptomi?

Simptomi noćnog straha su kad se dijete kraće ili duže vrijeme vrpolji u postelji, a zatim počne da vrišti ili kriči. Krici postaju sve jači i dijete se uznemiruje. Često sjedi ili ustaje iz postelje, hvata se za prisutne ili predmete. Na licu se ogleda jak strah koji moze preci u paniku. Dijete ima ubrzan puls i disanje, znoji se ili je blijedo. Nakon kraćeg vremena napad straha prestaje, dijete se postepeno smiruje i nastavlja da spava duboko. Sutradan se ničega ne sjeća.

Koji su uzroci?

Uzroci noćnog straha mogu biti emocionalno uslovljeni poremećaji uzrokovani problemom u porodici što u dijetetu izaziva tjeskobu i nemir, zatim tjelesna bolest, epilepsija, treći kranik…

U ovim slučajevima potrebno je dijete prigrliti, smiriti i ne paničariti.

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *