Nova istraživanja: Autizam se može predvidjeti u prvoj godini života

autizam otkrivanje simptomi

Za dijagnostikovanje autizma, složenog poremećaja razvoja mozga, ne postoje testovi krvi, genetički markeri i jasna obilježja do druge, treće godine kada se uglavnom uočava zapažanjem određenih oblika ponašanja. Tim američkih naučnika mogao bi promijeniti ovu praksu korištenjem magnetne rezonance i to u prvoj godini života djeteta.

U studiji objavljenoj u časopisu Nature učestvovalo je 148 beba od kojih većina imaju starijeg brata ili sestru s autizmom, pa se smatra da ova djeca imaju povećan rizik od razvijanja autizma, i 40 djece s niskim nivoom rizika od autizma.

Na bebama starim od 12 do 24 mjeseca rađena je magnetna rezonanca koja je pokazala da su djeca koja su kasnije razvila autizam imale brži rast nabora na površini mozga od djece koja nisu razvila autizam. Ti nabori vezuju se i za druga stanja u drugoj godini života, poput zakašnjelog razvoja govora i neuključivanja u igru.

Profesor Joseph Piven, jedan od istraživača na ovom projektu, polaže dosta nade u ovaj projekat koji bi mogao dovesti do otkrivanja autizma prije pojave simptoma i prvih jasnih znakova.

“Sada imamo mogućnost da identifikujemo djecu koja će vjerovatno biti autistična, a to nam omogućava da intervenišemo na vrijeme”, rekao je Piven.

U tom slučaju, rani testovi, postavljanje dijagnoze i terapija bi se vršili dok je mozak djeteta prilagodljiviji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *