Osip kod beba: sve šta treba da znate

osip-kod-beba-i-crvenilo

Na bebinom tijelu mogu se pojaviti različiti osipi koji kod roditelja izazivaju paniku. Uzroci tih osipa mogu biti raznovrsni, pa tako i njihov način i intenzitet ispoljavanja. Nekada pričamo o gljivicama i zaraznim bolestima, a nekada je uzrok naprosto nepoznat.

Koža djeteta je veoma bitna. Ona nije samo spoljni omotač čija je funkcija štićenje unutrašnjih organa,  već ujedno reguliše i razmjenu toplote između spoljašnje sredine i organizma.

Postoje brojni kako unutrašnji tako i spoljašnji faktori koji utiču na stanje i izgled kože. Unutrašnji obuhvataju genetiku, lučenje hormona i enzima i specifična stanja kao što su akutna, hronična ili nasledna oboljenja.U spoljne spadaju životna sredina, klima, ishrana deteta itd.

Zbog toga je glavno i najčešće pitanje koji osip, odnosno reakcija koja se pojavi na koži, predstavlja šta i kako treba da se tretira. U nastavku vam donosimo sve šta treba da znate.

Zašto se pojavljuje osip kod beba i kako ga liječiti?

Sadržaj:

Osip kod beba je suštinski uvijek razlog za manju ili veću brigu. Roditeljima prolaze kroz glavu svi mogući uzroci, od zaraza i alergija, kožnih bolesti do prilično jednostavne osjetljivosti na hranu.

Činjenica jeste da je koža organ koji najbolje pokazuje kakvo je zdravlje djeteta. Glatka i svilenkasta koža kod dojenčadi može biti samo posljedica dobrog zdravlja i izazivač zadovoljstva roditelja. Sa druge strane, moguće je da se jave promjene koje često izazivaju zabrinutost.

Osipe ne izazivaju samo zarazne bolesti koje su tipične za dječuju dob, već i brojni drugi razlozi najčešće povezani sa virusnim bolestima, ali i sa pojačanim znojenjem, prevelikom toplotom i slično.

Osip, odnosno egzantematske bolesti kako se još nazivaju, vidljive su jer se očituje kao promjena na koži. Javljaju se tokom djetinjstva i zarazne su. Najčešće dječije zarazne bolesti su:

 • Ospice,
 • Rubeola,
 • Varičela,
 • Šarlah,
 • Peta bolest i
 • Šesta bolest

osip-kod-beba-crvenilo

Zajednička osobina svih ovih bolesti je upravo osip, a razlika leži u izgledu, vremenu izbijanja, pozicioniranju na tijelu i drugim znakovima.

Osim toga, a veoma bitno, razlikuje se i klinička slika. Neke osipe dijete i ne osjeti, a neki prođu sa težim simptomima, poput visoke temperature koja može dovesti do febrilne konvulzije.
Osip se može pojaviti u vidu mrlja po koži, tzv. makule, kao okruglasta ispupčenja (papule) ili kao mjehurići ispunjeni tečnošću koje zovemo vezikule.

Sve iznad spomenute bolesti, osim šarlaha, uzrokovane su virusima, što dalje znači da je liječenje simptomatsko, a sastoji se od snižavanja temperature, nadoknađivanja izgubljene tečnosti, lijekova za kašalj i slično). U slučaju šarlaha koriste se antibiotici.

Kada pričamo o novorođenčadima, njihov imunitet je pasivan – štiti ga dok majka doji. Ipak, ne postoji za svaku bolest koju je majka preboljela, pa tako beba može oboljeti od vodenih ospica čak i ako je majka tu bolest prevoljela. Djetetov imuni sistem je u razvoju u tom periodu, a zrelost, ta imunološka, se stiže tek oko 4-5 godine starosti. Nekada i kasnije.

Pročitajte još: 10 savjeta za dojenje

Kada se jednom preboli, zarazna bolest sa osipom ostavlja imunitet na miru i to zbog antitijela koji se nalaze u krvi a koja je stvorio odbrambeni sistem organizma. Opet je izuzetak šarlah jer njega uzrokuju bakterije, pa je, barem dok nisu postojali antibiotici, iza njega ostajao toksin streptokoka zbog kojeg se bolest nije više javljala u svom tipičnom obliku. Sada liječenje počinje odmah i nema imuniteta.

Osip po tijelu

Postoje različite vrste osipa koji se pojavljuje na tijelu bebe. Svaki osip uglavnom kreće sa jednog konketnog dijela tijela, pa se širi dalje. U nastavku pročitajte koji su to najčešći osipi koje beba doživi, kako da ih liječite i kako se oni ispoljavaju.

Ospice

Ospice su nekada, prije neko što je uvedeno cijepljenje, bile nezaobilazna bolest tokom djetinjstva. Većina ljudi ih je proživjela do svoje dobi od 20 godina, a neki i više puta, iako je to rijetkost.

Ospice, još nazvane morbili, su veoma zarazna bolest. Uzrkuje ih morbilivirus koji u organizam ulazi kroz respiratorni sistem.

Prvi simptomi javljaju se 7-14 dana nakon izloženosti virusu.  Oni su uglavnom povišena temperatura, malaksalost, gubitak apetita, kijavica, kašalj i grlobolja. Uz to, za krvnu grupu je karakerističan smanjen broj leukocita.

ospice osip kod beba

Specifičan osip se javlja tek nakon 4-5 dana. Ovo je odlika samo ove bolesti, jer u ostalim slučajevima osipa ne postoje prodromalni simptomi navedeni ranije za ospice.

Osip se prvo javlja na glavi, iza ušiju i na čelu, a potom se razvija na ostatak tijela. Pjegav je, sitan i crven, a kada izbije na površinu temperatura počinje opadati.

Konkretno i određeno liječenje ne postoji, a ukoliko dođe do komplikacija koriste se antibiotici koje propiše doktor. Iako su, kao što smo već naveli, nekada ove ospice bile nezaobilazne, nakon uvođenja cijepljenja postale su rijetka bolest od koje većinski obolijeva dojenčad u vrijeme kada se smanjuje broj antitijela koje dobijaju od majke.

Erythema (toxicum) neonatorum

Oko polovine zdrave novorođenčadi stare 2-3 dana dešava se pojava crvenog osipa, bubuljičavog, koji se zove erythema neonatorum. Uzrok pojave je nepoznat i dalje, iako se često pojavljuje.

On nije infekcija niti zahtijeva posebne tretmane. Nestaje sam nakon nekoliko dana, a ispoljava se na središnjem dijelu tijela (prsima). Može se naći i na licu ili gornjim dijelovima nogu i ruku.

Ako beba ima tamniju kožu, osip može biti tamnosmeđ ili ljubičast. Prvo se vide pruge široke nekih 2-3 centimetra koje imaju plikove po sredine.

Do bebine druge sedmice starosti osip nestaje. Ponekad se desi da traje i do četvrte, ali to je rijetkost. Ono što je najbitnije jeste da ne utiče na opšte zdravlje i stanje bebe.

Pelenski osip

Pelenski osip kod beba je gljivična infekcija koja se pojavljuje na području koje je prekriveno pelenom. Dojenčad ga dobija u periodu osmog i devetog mjeseca, a češći je kod onih koji imaju gljivičnu infekciju usne duplje. Ista se javlja u vidu bijelog traga na jeziku i sluznici.

Još neki uzroci pojave su tijesne pelene, nekvalitetne, nedovoljno često mijenjanje istih, proliv, pojedina sredstva za pranje odjeće i slično.

pelenski-osip-osip-po-tijelu

Upravo iz tih razloga važno je da pelene kod beba mijenjate redovno, da bebina koža bude suha, da odjeću perete manje agresivnim sredstvima i da vodite računa o higijeni.

Pojavu pelenskog osipa možemo spriječiti češćim mijenjanjem pelena, svaka dva sata, korištenjem jednokratnih pelena, a ako se koriste platnene pelene, treba paziti da su dobro isprane od deterdženata. Kod svakog previjanja kožu treba oprati toplom vodom i obrisati mekanom, pamučnom tkaninom te namazati zaštitnom kremom, najčešće s cinkovim oksidom, kakvih je danas na tržištu veliki izbor, rekla je dr Jadranka Sokol sa poliklinike Sokol.

Kada dođe do upale, svoju bebu držite bez pelena koliko god je to moguće, sve kako bi upaljena koža mogla što više disati. Možete koristiti i zaštitne kreme prilikom mijenjanja pelena. Bebi puder izbjegavajte – on nije zamjena za kremu ni u kom pogledu. Njega koristimo za smanjenje trenja kože, i to na suhoj i zdravoj koži djeteta.

Ukoliko se desi da upala uznapreduje, otiđite kod doktora kako bi pregledao osip i propisao kremu protiv gljivica ili bakterija.

Dječji ekcem

Dječiji ekcem se prepoznaje po suhoj, crvenoj koži koja se ljušti i svrbi. Djeca ga dobijaju u prvim godinama života, a uglavnom se ispoljava na pregibima koljena i laktova.

Blaži slučajevi prolaze sa samo manjim dijelom kože zahvaćenim, dok teži prekriva velike površine. Ako dopustite djetetu da se češe, stvoriće se vremenom kraste. Ukoliko je ekcem vlažan, posebno ako je ispod pelena, postoji mogućnost nastanka infekcije.

djeciji-ekcem-osip-crvenilo

Liječenje nije nužno ako je blaži oblik ekcema prisutan. Vazelin i maslinovo ulje u malim količinama mogu ublažiti simptome. Ako je riječ o težem obliku – odlazak kod doktora je potreban. Roditelji djetetu mogu pomoći tako što će mu oblačiti odjeću od pamuka i drugih prirodnih materijala.

Ekcem može da traje nekoliko mjeseci u kontinuitetu, a kod nekih se simptomi smanjuju i pojačavaju i kao takvi traju do puberteta.

Osip po licu

Većina osipa o kojima pričamo pojavljuju se i na licu. Najčešće zapravo  krenu od njega, ali zahvate cijelo tijelo. Zato je vrlo malo onih koje stavljamo u kategoriju osipa po licu kod beba, odnosno onih koji se pojavljuju samo na licu. Izdvajamo dva najčešća oblika.

Milia

Milia su sitne bijele tačkice na licu koje se javljaju kod novorođenčadi. Razlog pojave istih su samo blokirane pore a izgledaju kao bjeličasta ispupčenja poput zrna prosa na bebinom nosu, bradi i obrazima. Obično nastaju u prve četiri nedjelje života bebe, a poslije toga nestaju.  Mnoge bebe se čak i rađaju sa milijama.

Dojenačke akne

Dojenačke akne, ili novorođenačke akne, pojavljuju se na bebinom licu, nosu i čelu mjesec dana po rođenju. Izgledaju kao prištići, a jedina pomoć je čišćenje lica vodom i blagom sapunicom. Osim toga, poželjno je da siječete redovno bebine nokte kako se ne bi izgrebala. Kod beba starijih od 3 mjeseca doktor može preporučiti neke dodatne radnje za suzbijanje i liječenje.

Šarlah osip – da li se pojavljuje kod beba?

Šarlah osip je jedna vrsta bolesti koja nastaje kod osoba koje imaju upalu grla. Ispoljava se u vidu crvenila koje pokriva veći dio tijela, a uglavnom je u pratnji groznice i upale grla. Nekada se smatrao zaista ozbiljnom dječijom bolešću, ali danas, kada postoje antibiotici, ne predstavlja veliku prijetnju. Ipak, i sad može ostaviti ozbiljnije posljedice ako se ne liječi, jer može zahvatiti srce, bubrege i druge dijelove tijela.

Simptomi šarlaha su:

 • Crveni osip koji izgleda kao opekotine od sunca. Uglavnom se prvo javlja na licu ili vratu, pa se širi na ostatak tijela.
 • Crvene linije, odnosno nabori kože oko prepona, pazuha, laktova ili koljena koji postaju crveniji i više upaljeni od okolnog osipa.
 • Blijedo lice i eventualno blijedi obruč oko usana.
 • Jagodast jezik, odnosno neravan i izrazito crven, pri čemu se dešava da je u početku često prekriven bijelim slojem.

Sam osip i crvenilo koje se pojavljuje traje nedjelju dana. Usljed osipa se koža često ljušti.

sarlah-kod-beba

Ostali simptomi su:

 • Temperatura veća od 38 stepeni Celzijusovih,
 • Upaljeno grlo,
 • Teškoće u gutanju,
 • Povraćanje,
 • Glavobolja.

Šarlah osip uzrokuje ista vrsta bakterije koja je uzročnik upale grla, samo kod šarlaha dolazi do otpuštanja otrova koji uzrokuje osip i crvenilo na koži. Infekcija se širi prilično lako sa osobe na osobu tokom kašljanja ili kihanja. Inkubacija traje uglavnom 2-4 dana.

Liječenje šarlaha je jednostavno. Dijete treba da odvedete kod doktora koji će propisati antibiotike. Važno je da prođe kompletan tretman, jer polovičnost može samo povećati mogućnost razvijanja komplikacija.

Šarlah uglavnom pogađa djecu starosti od 2 do 5 godina, tako da su bebe suštinski sigurne, iako ne znači da u nekom ne trenutku ne može i nju zahvatiti.

Osip kod beba od vrućine

Osip od vrućine javlja se uglavnom kod beba, ali ga mogu imati djeca svih uzrasta. Najčešći je tokom ljeta, a ispoljava se u vidu malih, sitnih bubuljica. Ponekad izgleda i kao plikovi na koži usljed velike izloženosti toploti.

Javlja se na prevojima – koljenima, laktovima, preponama i vratu, kao i na mjestima gdje je odjeća direktno uz tijelo, što su grudi, stomak i bebina guza. Moguće je i da, ukoliko bebi stavljate šeširić tokom vrelih ljetnih dana, ispod njega na glavi i čelu nastane osip.

osip-kod-beba-od-vrucine

Ovaj osip se javlja zbog povećanog znojenja beba, koje se dešava jer tijelo želi da se rashladi, ali u tom slučaju se i pore zatvaraju pa ostatak znoja ne može da izbije na površinu. Kod djece su u globalu pore manje nego kod odraslih, pa je zato i ova pojava češća.

Iako sam po sebi nije opasan, treba da bude znak roditelijma da je bebi prevruće i da treba da je raskomotite. Prevelika vrućina organizma može dovesti do iscrpljenosti i toplotnog udara, a povećava i rizik od iznenadne smrti bebe.

Kako liječiti osip od vrućine?

Raskomotite bebu. Skinite joj suvišnu odjeću i premjestite na mjesto  koje je prozračnije i bez direktnog sunčevog uticaja. Na mjesta osipa stavite mokru gazu, a beba poželjno neka leži na peškiru koji će upiti znoj.

Bebu okupajte u mlakoj kupki sa malo sode bikarbone (otprilike 2 kašikice na 3 litre vode), pa je ostavite da se osuši na vazduhu. Ne koristite nikakve kreme i masti koje hidriraju.

Osim toga, redovno svojoj bebi sijecite noktiće na rukama. Osip obično svrbi, tako da beba može da se izgrebe u pokušaju da ublaži svrab. Možete u ovu svrhu koristiti i pamučne rukavice – ako ništa tokom noći.
osip-po-tijelu-osip-kod-beba

Kako spriječiti pojavu ovog osipa?

Da biste spriječili pojavu ovog osipa od vrućine, poštujte naredne korake:

 • Bebi oblačite pamučne stvari koje dišu i koje nisu previše uske. Prirodni materijali su pogodni.
 • Čistom četkicom, na primjer onom za puder, nanesite kukuruznog skroba u maloj količini na mjesto gdje se beba najviše znoji. Izbjegavajte bebi puder.
 • Pazite i na svoju odjeću, pogotovo onda kada nosite tvrde tkanine i vještačke materijale.
 • U periodu najveće vrućine ne izvodite bebu vani. Neka bude u prostorijama u kojima je ugodno i češće je dojite da ne bi dehidrirala.
 • Posjetite doktora kada niste sigurni o kojoj vrsti osipa je riječ. Osip od vrućine uglavnom nestaje sam od sebe nakon dva do tri dana i nema nikakve dodatne simptome.

I za kraj – ne brinite.

Svi ovi osipi su rješivi i prolazni!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *