Konstipacija kod beba: kako je ublažiti

konstipacija kod beba

Izgled kao i učetalost stolica se znatno razlikuju kod beba na mliječnoj formuli kao i kod beba na dohrani. U odnosu na bebe koje se hrane majčinim mlijekom, stolica kod beba koje se hrane formulom  čvršća je i tamnija.

Bebe koje konzumiraju majčino mlijeko gotovo nikada ne pate od opstipacije i grčeva. Sa druge strane, kod beba koje su na formuli ovo je gotovo uobičajena pojava.

Najčešći znakovi konstipacije kod beba

Rad crijeva vaše bebe se svaki dan mijenja, posebno u periodu kada im uvodite novu hranu. Konstipacija nije samo definisana usporenim radom crijeva bebe, već i konzistencijom ( tvrdoćom) stolice.

Ukoliko primjetite da se vaša beba napreže i stenje, vrlo je vjerovatno da se radi o konstipaciji. Zategnut trbuščić bebe takođe može biti znak zatvora. Nadutost i pritisak uzrokovani zatvorom mogu učiniti da stomak vaše bebe djeluje punim i zategnutim.

Može se desiti i da vaša beba odbija da jede zbog neogodnog osjećaja izazvanim zatvorom.

onstipacija kod beba mliječna formula

Kako ublažiti konstipaciju

Iako je konstipacija neoubičajena pojava kod beba koje se hrane majčinim mlijekom, ukoliko se i desi pokušajte da promjenite svoju ishranu. Vaša beba može biti osjetljiva na neku od namirnica koju vi konzumirate, što može biti uzrok zatvora.

Konstipacija kod beba koje se hrane formulom može se ublažiti korištenjem drugačije vrste formule. Osjetljivost na određene sastojke adaptiranog mlijeka mogu uzrokovati zatvor kod bebe.

Čvrsta hrana kod beba može uzrokovati konstipaciju kod beba, dok sa druge strane određene namirnice mogu ublažiti konstipaciju. Ukoliko ste nedavno ubacili čvrstu hranu u jelovnik vaše bebe, bazirajte se na namirnice sa visokim sadržajem vlakana poput brokule, kruške, suvih šljiva i breskvi.

Pravilna hidratacija je takođe neophodna za pravilan rad crijeva. Voda i mlijeko su odlični za održavanje hidratacije kod bebe. Kod beba starijih od 6 mjeseci, povremeni sok od kruške može pomoći u ublažavanju grčeva.

Blaga masaža želudca i donjeg trbuha može stimulisati pravilan rad crijeva.

Ukoliko primjetite krv u stolici bebe, obavezno otiđite na pregled kod pedijatra. Pretjerano naprezanje i tvrda stolica mogu uzrokovati pojavu krvi u stolici, a ukoliko se ignoriše, ovaj problem može dovesti do hronične opstipacije.

Majčino mlijeko je najbolje za razvijanje mozga prerano rođenih beba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *