Ovako ćete ojačati bebin imunitet!

jacanje bebinog imuniteta

Bebe se prehlade, odnosno pokupe virus/gripu, od šest do osam puta u toku godine, a brigu koju vi kao majka svaki put proživite iznova ne može ništa ublažiti. Osim, naravno, potpunog izbjegavanje nosića koji curi, povišene temperature, kašlja i ostalih simptoma.

Da bi vaša beba bila što sigurnija, treba da radite na njenom imunom sistemu koji je veoma slab u početku. Zbog toga su bebe podložne napadima raznih virusa i bakterija.

Svaka “pobjeda” infekcije znači i da je beba izgradila nova antitijela, pa je otpornija na buduće napade.

Ipak, potrebno je i da mame, što je više moguće, jačaju imunitet svojih beba i da što manje djecu izlažu stresu, a ključ dobrog imuniteta krije se u sljedećim stavkama…

Dobar san

Sadržaj:

Za jak imunitet je od velikog značaja san, a bebama, u zavisnosti od toga koliko su stare, treba od 10 do 14 sati spavanja u toku dana. Savjetuje se da bebe spavaju u mračnoj prostoriji, na tvrđoj podlozi i na leđima. Zašto? Jer na taj način dolazi do lučenja melatonina, hormona koji je zadužen za regulisanje stanja budnosti. Osim toga, neka u sobi bude što manje uređaja, a ako ih ima dosta – isključite ih iz utičnice.

Pravilna ishrana

Niz istraživanja koja su sprovedena pokazala su da bebe koje se hrane majčinim mlijekom imaju znatno jači imunitet od onih koje se hrane vještačkom hranu. Zato se savjetuje da svoje dijete dojite barem godinu dana. Nakon toga, omogućite što veći unos svježeg voća i povrća, namirnica koje su bogate vitaminima A i C. Nedostatak određenih namirnica učiniće da odbrambeni štit bude nedovoljno jak za napade na organizam. Izbjegavajte proizvode koji su puni šećera, a savjetuje se unos ribljeg ulja, koje je bogato omega-3 masnim kiselinama.

Svjež vazduh, izbjegavanje duvana

Šetnje na svježem vazduhu su uvijek dobra ideja, a zadimljene prostorije – nikada i ni pod kojim uslovima. Pasivno pušenje, odnosno okruženost pušačima i dimom, naštećuje djetetu i povećavaju rizik od iznenadne smrti, astme, bronhitisa, a sve može i da se odrazi na bebin nervni sistem. Ako ste i vi pušač, trudite se da pušite van kuće.

Probiotici

Probiotici su preporučeni za redovnu upotrebu (preventivno), a ne samo kao dodatak prilikom uzimanja antibiotika. Pogotovo se savjetuju korišćenje prije vakcinacije i nekoliko sedmica nakon nje. S obzirom da dolaze u obliku praha, možete ih ubaciti u hranu ili piće, a ukoliko je dijete starije, može popiti i kapsulu. Zašto se probiotici uopšte piju? Jer antibiotici uništvaju sve bakterije/mikroorganizme, pa i one dobre koji održavaju ravnotežu u organizmu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *