Obrazac motoričkog razvoja beba

razvoj bebe motoricke sposobnosti

Iako je obrazac motoričkog razvoja isti za većinu beba, velike su razlike u brzini kojom bebe koriste svoje nove vještine. Kada se rode, bebe imaju vrlo malo kontrole nad svojim ekstremitetima i tijelom. Njihovim položajem tijela dominira preteška glava. Kontrola mišića počinje od glave i vrata i napreduje prema donjim ekstremitetima.

Sve bebe stiču fizičke vještine istim redoslijedom

Neka beba može naučiti da sjedi rano ili kasno, ali sve bebe nauče da sjede prije nego što nauče da stoje. Dakle, iako su bitni momenti kao što je prevrtanje, sjedenje, puzanje, stajanje i hodanje korisni pokazatelji onoga što treba očekivati, oni ne govore o tome kada će doći do promjena.

Ovi bitni momenti ne smiju se koristiti za međusobno poređenje djece. Beba nije bolja ili gora zato što nešto nauči prije ili kasnije od druge bebe. Svaka beba je jedinstvena i potrebno joj je određeno vrijeme da napreduje na putu razvoja.

Razvoj bebe u prvoj godini: 20 nevjerovatnih činjenica

Do početka šeste sedmice većina beba je u stanju staviti glavu u uspravan položaj. Ako se bebe ovog uzrasta pomjere, potrebno im je staviti ruku na potiljak kada ih dižemo i spuštamo. Tokom slijedećih šest sedmica mišići vrata postaju čvršćim i kontrola se postepeno pomjera prema dolje da obuhvati i ramena. Beba raste i dobija na težini tako da joj glava postaje lakša u odnosu na ostatak tijela. Do trenutka kada dojenče navrši tri mjeseca, ono ima potpunu kontrolu nad glavom.

Položaji bebinog tijela mijenjaju se kako beba razvija kontrolu nad glavom. Ona postepeno napušta svoj savijeni položaj novorođenčeta i uči da leži ravno na leđima. Na stomaku uči da proteže noge ispod sebe. Kada se drži za rame, drži se uspravno. Ovi mali i postepeni fizički pomaci su tako važni jer utiču na stvari koje beba može uraditi da bi istraživala svijet oko sebe.

Tromjesečna beba može uživati u živoj igri

Pošto više nije u savijenom položaju i može da se bacaka, tromjesečna beba može uživati u živoj igri. Kad bude u stanju da podigne glavu sa madraca neće proći mnogo vremena prije nego što otkrije kako da podigne rame premiještanjem težine na ruke. Do devete ili desete sedmice, kada se polože postrance, bebe će se same prevrnuti na leđa. Do trećeg mjeseca, beba je već naučila da se prevrne sa leđa na stranu. Ali da bi do toga došlo, potrebna joj je pomoć onih koji se brinu za nju jer oni treba da je stave u početni položaj.

11 neobičnih stvari koje će vas prepasti kod novorođenčeta

Do pete ili šeste sedmice, bebina kontrola mišića napreduje prema dolje. Tada će beba uspostaviti kontrolu nad leđima iako će kukovi još uvijek biti labavi. Kada se povuče da sjedne, beba će možda biti u stanju da sama obezbijedi svu mišićnu snagu i vaše ruke će joj trebati samo za ravnotežu. Prije nego što bude u stanju da sama sjedi, beba mora naučiti da održava ravnotežu.

Šestomjesečna beba kontroliše sva četiri ekstremiteta

Većina šestomjesečnih beba odaje jasan utisak da kontrolišu svoje tijelo i u stanju su koristiti sva četiri ekstremiteta bez problema i na ritmičan način. One uživaju u samom fizičkom pokretu i uporno pokušavaju da se prevrnu ili podignu glavu i ramena sa poda. U ovoj fazi razvoja gornji dio tijela je znatno ispred donjeg. Bebe su u stanju koristiti ruke i šake da dosegnu određeni predmet, i mogu koristiti glavu da bi očima pratile predmete koji se kreću. One još uvijek nemaju sličnu kontrolu nad kukovima, koljenima i stopalima.

Na rast ne utiče samo genetika?

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *