Kako da prepoznate simptome depresije kod djece i tinejdžera?

depresija kod djece

Svi prolazimo kroz neke normalne periode tuge, pa tako i klinci. Oni su uglavnom rezultat određenih događaj koje djeca prožive. Međutim, postoji i takozvana klinička depresija koja je uvijek prisutna i koja izaziva osjećaj razdražljivosti i manjak interesovanja za aktivnosti u sredini.

Ukoliko dođe do nekih krupnih promjena, poput smrti u porodici, razvoda braka, preseljenja u drugi kraj i slično, moguće je da se jave određene promjene kod djece. Briga u takvim slučajevima je potpuno normalna i opravdana.

Normalno je da se brinete čak i kad ustanovite da vaše dijete nema bliske priajtelje u doba kada je to potpuno očekivano i potrebno.

Simptomi depresije kod djece

Sadržaj:

Ovo su simptomi koji obilježavaju depresiju kod djece i adolescenata:

  • Učestala glavobolja, bolovi u stomaku i osjećaj umora,
  • Manjak interesovanja za sva dešavanja u okolini,
  • Stalno dosađivanje,
  • Problemi u komunikaciji sa ostalom djecom,
  • Osjetljivost i strah

Sve ovo izaziva veliku odgovornost i strah kod roditelja, jer oni treba da na pravi način protumače simptome i reaguju na vrijeme. Zato je bitan konstantan razgovor i posvećenost.

12 fotografija koje savršeno ilustruju život i muke svake majke dojilje

Najčešći simptom: razdražljivost

Postoji jedna bitna razlika u ispoljavanju depresije kod odraslih i kod djece, a leži u tome što odrasli budu potišteni, a djeca razdražena. Uglavnom se veoma brzo i lako uznemire i nemaju kontrolu nad svojim ponašanjem. Svoja osjećanaj teško mogu da predstave drugima, pa su čak i ona zbunjena.

Bitno je na vrijeme ustanoviti simptome

Istraživanja su pokazala da hronična depresija mijenja strukturu samog mozga i da može smanjiti dio koji pomaže u regulisanju emocija. Zato depresija može da dovede do niza problema, koji uključuju čak i alkohol i drogu, kao i globalno loše ponašanje u okolini. Najteže oblike karakterišu suicidalne misli.

15 razglednica posvećenih majkama koje će vas oduševiti


Zbog navedenog je ključno da razgovarate sa svojim djetetom, da se raspitujete, da posmatrate, te da na vrijeme ustanovite ukoliko postoje simptomi koji upućuju na depresiju. Nakon toga slijedi liječenje kako bi se stanje stavilo pod kontrolu i simptomi umanjili, sa finalnim ciljem kompletnog liječenja stanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *