Rutine bebe: tri stvari na koje morate paziti

Dosljednost i rutine bebe su veoma bitne i to svi znaju. Ako ste barem jednu knjigu o bebama pročitali, mogli ste izvesti isti zaključak. Rutine utiču generalno na smanjenje stresa u životu, pa zato mnogi roditelji žele od samog početka uvesti određena pravila i dosljednosti.

Međutim, bebe već na samom početku ispolje svoj bioritam i obrasce ponašanja kojima se majke i očevi moraju prikloniti.

Činjenica je da rutine pružaju osjećaj sigurnosti djeci, a to je dodatni razlog da se mame i tate, bake i deke ili neko treći ko čuva vaše dijete drži određenih pravila. Ritual je bitan, a najviše u tri stavke: ishrani, spavanju i disciplini.

Raspored obroka kod beba

Sadržaj:

raspored obroka kod beba

Kod obroka je rutina možda i najbitnija, zajedno sa onom kod spavanja. Dijete treba da pojede tri glavna obroka u isto ili približno isto vrijeme. Pored toga, poželjno je da bebu hranite na istom mjestu, kao i da je obrok slično serviran ukoliko pričamo o nešto odraslijem djetetu koje više ne dojite.

Pročitajte još: Uticaj TV-a na razvoj djeteta

Ritam spavanja kod beba

spavanje bebe navike

Odmah treba stvoriti ritual koji se obavlja prije spavanja, bilo dnevnog bilo noćnog. Tako će beba shvatiti kada je vrijeme da zaspi. To može biti prigušivanje svjetla, čitanje, pjevanja ili bilo šta drugo šta može djelovati uspavljujuće i dati jasan znak. Spavanje bebe izgleda kao cijela nauka, iako zapravo nije. Pazite u svakom slučaju na satnice i količinu sna, koja se vremenom smanjuje.

Disciplina beba

disciplina beba

I za kraj disciplina, jer je to najbitniji momenat kod vaspitanja. Ako majka brani djetetu nešto šta otac dozvoljava, to nikako nije dobro. Djeca u takvoj okolini brzo nauče sve trikove kako da dobiju ono šta žele. Savladaju vještine manipulacije. Zato komunicirajte i sarađujte sa svojim partnerom, vaspitačicom i bejbisiterkom oko toga šta treba a šta ne treba da bude zabranjeno.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *