Pripremne aktivnosti za trudnoću

vjezbanje u trudnoci

Zdravo dijete je plod zdravih roditelja, pa je potrebno da se za trudnoću pripreme i muškarac i žena.

Trudnoća je najljepši trenutak našeg života, trenutak kada svjesno podarujemo novi život.

Pošto je to naš najveći zadatak, trebamo ga obaviti savjesno i odgovorno.

Najbolje je i najodgovornije da briga o trudnoći i potomstvu počne i par mjeseci prije same trudnoće. Idealno je za trudnoću pripremiti se i fizički i emocionalno.

Zdravo dijete je plod zdravih roditelja, pa je potrebno da se za trudnoću pripreme i muškarac i žena.

Većini parova je potrebno šest mjeseci pa i do godinu dana da dođe do ostvarenja trudnoća, jer statistike pokazuju da u prvih godinu dana 80% parova koji imaju redovne spolne odnose ostvare trudnoću, a u drugoj godini svega 4%. Ukoliko u roku od godinu dana ne dolazi do trudnoće, potrebno je obratiti se ginekologu radi određenih analiza i eliminisanja uzroka koji dovode do izostanka trudnoće.

Od svih parova, 15% će imati problem sa začećem. Da bi se taj procenat smanjio potrebno je preduzeti odgovarajuće mjere i uraditi neke od nalaza. Prvenstveno treba raditi na odvikavanju od pušenja i svih ostalih sredstava koja dovode do zavisnosti.

Pušenje utiče na plodnost i muškarca i žene tako što smanjuje mogućnost začeća, a ako dođe do trudnoće povećava mogućnost spontanog pobačaja, a na samom porodu plod je uglavnom manje tjelesne težine od očekivane za tu dob.

Takođe su različite studije pokazale da su djeca majki koje su pušile u trudnoći, u prvih sedam godina života, dva puta sklonija infekcijama i oboljenjima, nego djeca majki koje nisu pušile. Konzumiranje alkohola je u direktnoj vezi sa činiocima koji onemogućavaju začeće i nepovoljno djeluju na trudnoću. On direktno utiče na sper- matozoide, na njihovu pokretljivost i morfologiju. Mijenjajući morfologiju spermatozoida, povećava se mogućnost nastanka spontanih pobačaja kao i veći procenat urođenih mana.

Pušenje i alkohol udruženi četiri puta češće izazivaju spontane pobačaje u odnosu na žene koje ne konzumiraju ove supstance. Osim eliminacije štetnih navika, prije trudnoće bi bilo dobro smanjiti nivo stresa, izbjegavati različita onečišćenja (pesticide, hemijska sredstva, otrovne metale i dr.), te sprovoditi redovne fizičke aktivnosti, kao i poboljšati kvalitet ishrane konzu- mirajući više zdravih namirnica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *