Mehanizmi djelovanja kontraceptivnih sredstava

bezbjednost kontracepcijskih pilula

Imate polne odnose, ali još uvijek ne želite porodicu? Ne brinite. Postoje brojna kontraceptivna sredstva koja mogu srpiječiti ne samo neželjenu trudnoću, nego i polne bolesti.

Intrauterina kontracepcija

Sadržaj:

Prvi intrauterini ulošci počeli su se primjenjivati u 19. vijeku. Računa se da danas u svijetu više od 60 miliona žena koristi intrauterini uložak. Princip djelovanja intrauterinog uloška (GO^) je prevencija nidacije oplođene jajne ćelije (zigote). Intrauterini uložak u kavumu uterusa uzrokuje upalnu reakciju koja dovodi do ćelijskih i biohemijskih promjena koje utiču na uništavanje spermatozoida. Intrauterini ulošci mogu biti nemedicirani i medicirani. Nemedicirani ulošci su skoro napušteni i rijetko se apliciraju.

Medicirani ulošci udruženi su sa bakrom, srebrom i progesteronom. Ova vrsta uložaka mnogo je lakša za upotrebu, sa znatno manje komplikacija, sa manjim brojem spontanih izbacivanja uložaka, manjim brojem neželjenih trudnoća i manjim gubitkom krvi za vrijeme menstruacionog ciklusa.
Lokalna kontracepcija

Ova najstarija i velika grupa kontraceptiva bazirana je na fizičkim i mehaničkim principima onemogućavanja susreta spermatozoida i jajne ćelije. U tu svrhu koriste se mehaničke, biološke i hemijske metode, koje su prilagođene kako ženama tako i muškarcima. Svaka lokalna kontracepcija je vezana za polni odnos, za razliku od oralne kontracepcije. Iako lokalna kontracepcija u odnosu na oralnu kontracepciju pruža manju zaštitu od neželjene trudnoće i lokalna kontraceptivna sredstva imaju svoje prednosti. Prvenstveno se ističe zaštita od seksualno prenosivih bolesti, relativno dobra zaštita od neželjene trudnoće, lokalni kontraceptivi su jeftini i svima dostupni.
Intravaginalne barijere

Kondom

Najšire primjenjivano kontraceptivno sredstvo načinjeno od tanke gume (lateks). Kondom je podesan jer štiti od neželjene trudnoće kao i od seksualno prenosivih infekcija. Kondom se stavlja kao navlaka na penis u erekciji prije odnosa i koristi se u vrijeme odnosa. Značajan nedostatak ove metode je kidanje kondoma što dovodi do izlivanja sperme u vaginu, radi čega nastaju neželjene trudnoće od 6-36% u toku jedne godine.

Ženski kondom

Odnedavno je u primjeni. Unosi se u vaginu pomoću penisa na samom početku odnosa, pomoću tampona kao aplikatora stavlja se prije odnosa ili se aplicira kao dijafragma. Obzirom da je ovaj kondom presvučen slojem silikona uz njega nije potrebna upotreba spermicidnih sredstava.

Vaginalna dijafragma

Dijafragma je mehaničko kontraceptivno sredstvo napravljeno od gume. U principu se dijafragma koristi uz dodatak spermicidnih krema. Mehanizam djelovanja dijafragme sastoji se u sprječavanju kontakta cervikalne sluzi i spermatozoida. Za razliku od kondoma dijafragma se koristi višekratno. Neophodno je da ginekolog odredi veličinu dijafragme i da obuči pacijenticu da aplicira dijafragmu na pravilan način. Uz korektnu aplikaciju dijafragma predstavlja dobro kontraceptivno sredstvo.

Spermatocidna sredstva

Spadaju u hemijska sredstva koja uništavaju ili inhibiraju spermatozoide. Ova sredstva proizvode se u obliku supozitorija, krema, želea, aerosola, pasti i filmova. Ova sredstva apliciraju se na pola sata prije odnosa, a vaginalno ispiranje treba da uslijedi osam časova nakon odnosa. Ova sredstva se koriste uz dijafragmu ili u kombinaciji sa prirodnim metodama.

Prirodne metode kontracepcije

Ova metoda se još naziva ritam metoda ili periodična apstinencija. Sve ove metode zasnivaju se na izbjegavanju polnih odnosa za vrijeme plodnih – kritičnih dana. Za korišćenje ove metode potrebno je znati vrijeme ovulacije koja se određuje mjerenjem temperature, ispitivanjem cervikalne sluzi i vođenjem kalendara ciklusa (kalendar metoda).

Mjerenje bazalne temperature

Ovim načinom se mogu dosta pouzdano odrediti plodni – kritični dani. Ovulacija se dešava sa temperaturnim skokom u sredini ciklusa. Povišena temperatura traje sve do početka menstrualnog krvarenja. Parovi, koji koriste ovaj vid kontracepcije, treba da apstiniraju dva dana prije očekivanog skoka temperature i tri dana nakon utvrđenog temperaturnog skoka.
Treba znati da jajna ćelija ima mogućnost oplodnje 24 časa i da spermatozoidi mogu imati oplodnu sposobnost tri dana u genitalnom traktu žene. Ukoliko su parovi motivisani, mogu da se kontrolišu, pri tome da žena ima stabilan menstrualni ciklus ova metoda kontracepcije može pružiti zadovoljavajuću zaštitu od neželjene trudnoće.

Ispitivanje cervikalne sluzi

Ova metoda kontracepcije zasniva se na samoispitivanju cervikalne sluzi. Ukoliko se na prstu izvučenom iz vagine uoči obilna, svijetla, kristalno bistra i rastegljiva cervikalna sluz može se zaključiti da se radi o periodu neposredno pred ovulaciju što predstavlja i realnu mogućnost da dođe do oplodnje. Neophodno je da se o ovojmetodi pacijentica detaljno informiše kod ginekologa.

Vođenje kalendara ciklusa (kalendar metoda)

Ovo je nepouzdana metoda kontracepcije koja se zasniva na određivanju (procjeni kritičnog) dana ovulacije na osnovu trajanja prethodnih menstruacionih ciklusa. Prva (lutealna) faza menstruacionog ciklusa traje dvije nedjelje u normalnim uslovima, mada može biti varijabilna, i tih četrnaest dana treba oduzeti od perioda trajanja menstruacionog ciklusa.

Na taj način izračunava se kritično vrijeme, kada treba apstinirati od polnih odnosa, tri dana prije očekivanog kritičnog dana i tri dana nakon toga. Sve opisane metode kontracepcije ritma nisu dovoljno pouzdane i procenat neželjenih trudnoća je visok.

Prekinuti odnos (coitus interruptus)

Metoda se zasniva na prekidanju odnosa prije ejakulacije. Prekinuti odnos se dosta koristi kao metoda planiranja porodice. Muškarci sa prijevremenom ejakulacijom i slabom samokontrolom ne bi trebali koristiti ovu metodu.

Poskoitalna kontracepcija

Ovu metodu treba koristiti samo u vanrednim situacijama kontrole neželjene trudnoće. Suština poskoitalne kontracepcije je da se uzetim lijekovima spriječi implantacija oplođene jajne ćelije (zigote). U tu svrhu koriste se visoke doze estrogensko progestagenskih preparata ili antiprogesterona (mefipriston – RU 486). Ova metoda je rezervisana za vanredne prilike (u slučaju silovanja, ispadanja dijafragme, pri pucanju kondoma i sličnim vanrednim situacijama), efikasna je ukoliko se primijeni u periodu od tri dana nakon odnosa.

Sterilizacija

Ova najzastupljenija metoda kontracepcije podrazumijeva definitivno sprječavanje neželjene trudnoće. Ova ireverzibilna metoda može se primijeniti na oba pola. Sterilizacija se može izvršiti operativno i konzervativno. Operativni način kod žene obavlja se laparoskopskim putem stavljanjem klipsova na jajovode ili na klasičan hirurški način presijecanjem jajovoda i njihovim podvezivanjem.

Sterilizacija muškarca obavlja se hirurškim putem postupkom vazektomije. Ovim načinom je do sada sterilizirano oko 50 miliona muškaraca. Nehirurška metoda sterilizacije, koja se već uveliko preferira radi brojnih prednosti, obavlja se kroz kanal grlića materice (transcervikalno) ubrizgavanjem kvinakrina u matericu uz peroralnu upotrebu inhibitora prostaglandina-ibuprofena.

Prednosti ove metode potvrđuju rezultati studije koja je analizirala ishod 45.000 sterilizacija kvinakrinom koje su izvršene u Vijetnamu (30.000), Indiji (10.000) žena i drugim krajevima svijeta (5.000) žena, koje nisu bile povezane ni sa jednim smrtnim ishodom.

Ovu temu, planiranje porodice, možemo zaključiti jasno izrečenim stavom: “Planiranje porodice mora da postoji iz razloga koji su uslovljeni društvenim planiranjem i društvenim razvojem.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *