Metode kontracepcije

kontracepcijske pilule , rizic

Brojne su metode kojim se možete zaštiti od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti. Informišite se na vrijeme.

Hormonska kontracepcija

Hormonska oralna kontracepcija predstavlja najbezbjedniji reverzibilni metod kontracepcije koji je baziran na kombinaciji niskih doza estrogena i progesterona, samo progestagenske pilule, depo- progestageni i hormonska kontracepcija koja se primjenjuje nakon odnosa.
Značaj hormonske kontracepcije je u odvajanju seksualnog zadovoljstva i polnog odnosa od prokreacije kao i da se stihijsko rađanje zamijeni planiranjem porodice i roditeljstva.
Sekvencijalna metoda hormonske kontracepcije predstavlja kombinovane tablete, prvih 14-16 tableta su čisto estrogenske tablete ostalih 5-7 tableta su kombinovane estrogensko-progesteronske tablete. Nakon toga je slijedila pauza od sedam dana. Ova metoda napuštena je u većini zemalja radi loših efekata estrogena na endometrij materice i povećane incidencije karcinoma endometrijuma.

Višefazni hormonski preparati predstavljaju kombinaciju steroidnih hormona koji po svojim dozama simuliraju fiziološki menstruacini ciklus, koji prolazi kroz prvu estrogensku fazu i drugu progesteronsku fazu. Ova vrsta kontraceptiva nema nikakvih prednosti u odnosu na monofazne preparate. Kombinovana hormonska kontracepcija za parenteralnu primjenu je najpouzdanija hormonska kontraceptivna metoda. Kombinovani hormonski preparati se jednom mjesečno aplikuju u vidu intramuskularne injekcije.

Čisto progestagenska kontracepcija se preporučuje osobama koje imaju mučnine od preparata koji sadrže estrogen. Ova vrsta kontracepcije postoji u vidu oralnih preparata koji se koriste mjesecima, depo progesteronskim injekcijama koje se aplikuju svakih 12 nedjelja i u vidu vaginalnih prstenova sa progestagenima. Ova vrsta kontracepcije je veoma prikladna za žene u zreloj dobi kod kojih su ovulacije neredovne tako da u organizmu ima višak hormona estrogena. Ova kontraceptivna metoda može dovesti do poremećaja menstruacionih ciklusa praćenih iregularnim krvarenjem.

Kombinovani hormonski oralni preparati su najčešće primjenjivani hormonski kontraceptivi u svijetu. Ovi preparati predstavljaju kombinaciju estrogena i progesterona u konstantnim dozama i uzimaju se svakodnevno obično 21 dan, nakon toga se pravi pauza od sedam dana kada nastupa i krvarenje koje je uzrokovano prestankom uzimanja hormonske terapije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *