Šta sve tate treba da znaju o trudnoći

muskarci o trudnoci

I tate čekaju brojne promjene koje dolaze sa trudnoćom i djetetom. Sigurno da ne prolaze kroz isto kao trudnice, ali i oni štošta dožive, prožive i saznaju u tom periodu, koji je u ženinom životu u isto vrijeme i strašan i divan, i zbunjujući i tako kristalno jasan.

Očevi koji su već jednom prošli taj kompletan proces štošta su naučili iz iskustva i od svojih partnerki, a sve to možete pročitati u ovom tekstu.

Ne brinite mnogo, spremni ste

Strah, preispitivanja i neizvjesnost nisu nimalo prijatni, ali vjerujte nam kada kažemo da ste spremni i da će sve biti u potpunom redu i tokom porođaja i nako njega. Jedan otac rekao je da “kada je bilo vrijeme da dobijem svog prvog sina, moja žena je odlučila da se porodi kod kuće na sred dnevne sobe. Prihvatio sam tu ideju bez razmišljanja, znajući da su se parovi vijekovima unazad odlučivali za takav korak. Bio sam izuzetno anksiozan, sve dok nije došlo vreme i za rođenje četvrtog djeteta.”

Svaka trudnoća je drugačija

Iako u filmovima sve izgleda isto i sve trudnice prolaze kroz iste faze, a beba stigne prije nego što ste se okrenuli, u stvarnom životu je dosta drugačije. Neke trudnice uopšte nemaju jutarnje mučnine, ne jedu sve žene tokom trudnoće kisele krastavce, a tih devet mjeseci će se nekada činiti kao vječnost. Čitanje i pričanje sa ženom pomoći će vam da sve shvatite bolje, ali znajte da ne ide uvijek sve po zacrtanom planu.

Nekada nećete moći učiniti ništa, a nekada nećete ni trebati

Postoje trenuci kada ženama, ma koliko bile snažne i jake, treba vaša pomoć i oslonac. Sa druge strane, u pojedinim situacijama je zaista potrebno da ne radite ništa, jer ženi treba mir i da budu same sa sobom. Ne doživljavajte ovakve situacije lično, one se jednostavno dešavaju.

Vodite računa o hrani i parfemima

Ovo je sasvim jasno, sigurni smo. Mnogo žena ima problem sa mirisima, odnosno osjetljivi su na iste. Zato treba da vodite računa da ne pravite hranu koja je premirisna i prejaka, kao i da ne stavljate dominantne parfeme u velikim količinama.

Razgovarajte o emocijama

Trudnoća donosi niz različitih fizičkih prepreka i umora, ali nevjerovatna je i količina psihičkog umora te emotivnih trenutaka koje ćete doživjeti. Potrebno je da o njima razgovarate.

Večernji izlasci sa trudnicom su sasvim u redu

Dijete će donijeti niz prepreka u vašem odnosu kao (van)bračnom paru, tako da je bitno da sve vrijeme prije njegovog dolaska iskoristite za sebe. Nemojte dopustiti da tokom tih devet mjeseci vrijeme sa ženom provodite samo kući.

Anksioznost postoji kod oboje u odnosu

Nervoza zbog trudnoće i dolazećeg djeteta nije prisutna samo kod vas, već i kod majke. Niz pitanja je u glavi, od onih početnih koji se tiču porođaja, preko dileme oko toga da li će znati promijeniti pelene i nahraniti bebu, do onih krucijalnih – da li ću biti dobar roditelj. Ne brinite. Dok imate jedno drugo, sve će biti u redu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.