Vježbe disanja pomažu u lakšem porađanju

vjezbanje disanja trudnice

Da li znate da su vježbe disanja veoma korisne za buduće mame koje će se poroditi prirodnim putem? Ne? Načuli ste? Mi ćemo vam potvrditi taj podatak i u nastavku objasniti zašto, a vjerujemo da ćete onda odmah početi sa vježbama nakon ovog teksta.

Ritmično disanje tokom trudova i poroda uvećava dotok kiseonika do bebe i do vas, tako da će znatno olakšati kompletnu situaciju. Kada ste prepadnuti ili napeti disanje postaje sve pliće i brže, a uši, vrat i ramena postaju ukočeni. Ukoliko vam se desi napad panike, počećete ubrzano disati. U takvim i u sličnim situacijama smanjuje se količina kiseonika koja je prijeko potrebna, pa samim tim vi osjećate gubitak kontrole i snage.

Ritmično disanje zato može biti od pomoći.

Sve šta treba da radite jest da zatvorite oči i da se fokusirate samo na disanje prateći ritam. Udahnite, napravite kratku pauzu, pa potom izdahnite. Imajte na umu da izdisaji i udisaji treba da budu ujednačeni i po dužini i po dubini. Vježbu ponavljajte dok god ne vidite da ste smireniji i da se osjećate bolje.

Postoji još različitih tehnika, poput one u kojoj se broji svaki udisaj i izdisaj, ili one u kojoj udisaj ide kroz nos a izdisaj kroz usta.

Kada izdišete neka vam to bude otpusni ventil za svu napetost koju osjetite. Fokusirajte se isključivo na opuštanje mišića.

Vježbe treba da radite mnogo prije porođaja, kako bi tokom istog takvo disanje bilo prirodna stvar. U tom slučaju ćete ih lako znati primijeniti kada krenu trudovi.

Ukoliko ne možete sami, imajte na umu da postoje i kursevi za obuke trudnica na kojima vam se mogu pridružiti i vaši partneri.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *