Razlika između simptoma PMS-a i rane trudnoće

simptomi trudnoće ili pms

Simptomi PMS-a ponekad mogu biti jako slični simptomima rane trudnoće. U oba slučaja hormoni izazivaju promjene u tijelu, a kako razlikovati simptome PMS-a od prvih simptoma trudnoće pročitajte u nastavku teksta.

Bol u grudima

Sadržaj:

PMS.  Za vrijeme PMS-a naticanje i bol u grudima se mogu desiti za vrijeme druge polovine menstrualnog ciklusa. Natečenost i bol u grudima varira od blage do jake osjetljivosti i obično je najizraženija neposredno prije menstruacije. Tkivo grudi je u ovom periodu natečeno, zbog čega se one često čine vizuelno većim, dok bol nestaje sa početkom mensutracije sa smanjenjem nivoa progesterona.

zenske grudi

Trudnoća. Grudi za vrijeme rane trudnoće mogu biti bolne i osjetljive na dodir. Osjetljivost i oticanje grudi se obično dešava jednu do dvije sedmice nakon začeća i može trajati neko vrijeme sve dok se nivo progesterona povećava tokom trudnoće.

Krvarenje

PMS. Za vrijeme PMS-a obično se ne javlja nikakvo krvarenje, sve do početka menstruacije. Nakon toga, krvarenje je obilnije i traje u prosjeku sedam dana.

Trudnoća. Ponekad, simptom rane trudnoće može biti i lagano krvarenje obično ružičaste ili smeđe boje. Krvarenje se obično dešava 10 do 14 dana nakon začeća i nije obilno kao menstrualno krvarenje. Slabo krvarenje ili iscjedak obično traju dan ili dva.

Promjene raspoloženja

PMS. Predmenstrualni sindrom obično se povezuje sa promjenama raspoloženja i pretjeranom razdražljivoću. Ponekad se možete osjećati i anksioznim. Ovi simptomi obično nestaju nakon što se javi menstruacija.

Trudnoća. Ukoliko ste trudni ove promjene raspoloženja mogu da traju sve do porođaja. Za vrijeme trudnoće bićete osjetljiviji sa naglim promjenama raspoloženja. U jednom momentu dešava se da ste srećni i uzbuđeni, dok se u nekim momentima može desiti da se rasplačete bez razloga.

Umor

PMS. Umor kao i problemi sa spavanjem javljaju se kao simptomi PMS-a. Obično nestaju sa početkom mensutracije, a redovnim vježbanjem možete poboljšati san i osloboditi se konstantnog osjećaja umora.

Trudnoća. Povišeni nivoi progesterona u trudnoći čini da se osjećate umorni, posebno za vrijeme prvog trimestra ali može trajati i tokom čitave trudnoće. Kako bi se tijelo lakše izborilo sa pojačanim lučenjem progesterona, pravilno birajte namirnice i odspavajte dovoljan broj sati sna.

Mučnina

PMS. Mučnina i povraćanje se obično ne javljaju kao simptomi PMS-a, ali digestivni problemi mogu biti čest pratilac PMS-a.

jutarnja mucnina trudnoca

Trudnoća. Jutarnja mučnina i povraćanje je tipičan simptom trudnoće. Mučnina se obično javlja mjesec dana nakon začeća. Mučnina se ne javlja nužno samo ujutru i može se desiti u bilo kojem doba dana.

Pojačan apetit i glad

PMS. Svi znamo koliko se u ovom periodu mijenjaju navike ishrane. Pretjerana želja za slatkim ili čak i slanim simptom je PMS-a koji se javlja gotovo svima. Pojačan apetit je takođe uobičajena pojava. Ipak, pojačan apetit i želja za slatkim ne javljaju se u istoj mjeri u trudnoći.

Trudnoća. Može se desiti da imate neumjerenu potrebu za određenim namirnicama ili da ste totalno nezainteresovani za hranu. Pretjerana osjetljivost na mirise i ukuse može rezultovati da vam određene namirnice ne prijaju bez obzira da li se ih konzumirali prije trudnoće.

Grčevi u stomaku

PMS. U PMS-u grčevi se obično javljau 24 ili 48 sati neposredno prije menstruacije. Bol obično nestaje kada krvarenje počne, dok se kod nekih žena bol javlja nakon početka krvarenja. U svakom slučaju, bol i grčevi bi trebali da prestanu sa završetkom menstruacije. Mensturalni bolovi se smanjuju sa godinama ili nakon prve trudnoće.

grčevi u stomaku

Trudnoća. Za vrijeme rane trudnoće mogu se javiti blagi i umjereni grčevi i bolovi. Obično su manjeg intenzitetaa od grčeva koji se javljaju za vrijeme menstruacije, a locirani su donjem dijelu stomaka ili u donjem dijelu leđa.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *