Vi i vaša beba nakon 30. sedmice trudnoće

posljednje sedmice trudnoce

U ovom peridu vaša beba raste i zauzime sve više prostora. Kod vas je pojavljuje žgaravica, gubitak daha, umor i bol u leđima. Vaša beba prvi put otvara oči, spava i budi se a vaš organizam prebacuje antitijela u bebin organizam.

Vi

Sadržaj:

Možete dobiti žgaravicu i vjerovatno vam je teže da jedete veće obroke, jer vaša beba raste i zauzima dio prostora gdje se inače nalazi želudac.

Možete imati natečeno lice, ruke ili stopala. To može biti posljedica zadržavanja vode, što je normalno (pokušajte se odmoriti i podići natečena stopala kako biste ublažili otok). Recite svom ginekologu za otok, da bi vam izmjerio krvni pritisak i isključio oboljenje koje se zove preeklempsija.

Vaša beba

U ovom periodu vaša beba prvi put otvara oči. Beba spava i budi se.

30. do 33. sedmica

Vi

Pošto vaš stomak pritišće pluća i morate da nosite dodatnu težinu, možete ostajati bez daha.

Grčevi u nogama tokom noći su normalna pojava u ovoj fazi i može vam biti teško da zaspite jer se ne možete namjestiti da vam bude udobno. Morate češće i da mokrite. Pokušajte da ležite na jednoj strani sa jednim jastukom između nogu a drugim ispod stomakom.

Trudnoća traje oko 40 sedmica i ponekad se dijeli u tri faze koje se nazivaju trimestri, od kojih svaki traje oko 13 sedmica.

Vaša beba

Vaša beba postaje bucmastija. Koža koja je ranije bila potpuno naborana je sada glatkija. Vaša antitijela prelaze u krvotok bebe i pružaju joj imunitet tokom prvih mjeseci života dok ne razvije vlastita antitijela.

Od 34. sedmice do porođaja

Vi

Vi morate usporiti jer ste umorni od dodatne težine i možete imati bolove u leđima. Vaša beba se može roditi sakog časa. Možete osjećati lagane kontrakcije. To su kontrakcije kojima maternica “vježba” za porođaj, poznate kao Braxton Hicks kontrakcije, i čine normalan dio trudnoće. Samo kada postanu bolne ili učestale potrebno je da kontaktirate vašu babicu ili bolnicu. Samo 5% beba se rodi u očekivanom terminu.

Oko 37. sedmice, ako je to vaša prva trudnoća, možete se osjećati prijatnije kada se vaša beba spusti, spremna za rođenje, iako osjećate povećan pritisak u donjem dijelu trbuha. Ako vam to nije prva trudnoća, beba se ne mora spustiti dolje sve dok ne počne porođaj.

Vaša beba

Vaša beba se sada nalazi u užem prostoru, pa možda nećete osjećati udarce kao ranije, ali bi trebalo da se jednako često kreće kao ranije. Ako ti pokreti postanu rjeđi, recite to svojoj babici ili doktoru. Vaša beba se sprema za rođenje i zauzima položaj. Većina beba se okrene glavom prema dolje, ali u oko 3% slučajeva beba je okrenuta karlično.

Savjeti

  • Ako je prošao termin, možete pokušati da pokrenete stvari tako što ćete imati seks. Sjeme sadrži supstance (prostaglandini) koje podstiču kontrakcije maternice.
  • Ako je vaša beba okrenuta karlično, vaš doktor ili babica vam mogu ponuditi da se beba okrene rukom. To se naziva vanjsko okretanje bebe, a namještanje se vrši rukama sa spoljašnje strane stomaka. To se radi nakon 37. sedmice, a uspješno je u polovini slučajeva. Ako se beba ne okrene, vjerovatno će vam biti ponuđen carski rez. Ako vas nešto brine u vezi sa trudnoćom, razgovarajte sa svojim ginekologom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *