Promjene u menstrualnom ciklusu koje dolaze sa godinama

romjene u menstrualnom ciklusu koje dolaze sa godinama

Promjene u menstrualnom ciklusu ponekad je teško predvidjeti, a ponekad još teže suočiti se sa njima. Starenje, trudnoće i perimenopauza izazivaju hormonske promjena zbog koji se  menstrualni ciklus mijenja kroz različita razdoblja naših života.

Menstrualni ciklus u dvadesetim

Sadržaj:

Ukoliko ste se većinu tinejdžerskih godina borili sa neredovnom mensutracijom imamo sjajne vijesti. Dvadesete godine vašeg života je period kada vaš menstrualni ciklus postaje dosljedniji. Za mlade djevojke uobičajena je pojave da ne ovuliraju redivno, a bez redovne ovulacije i ciklusi postaju neujednačeniji. Sa druge strane, kada se vaš ciklus počne izjednačavati, neugodni simptomi poput PMS-a postaju izraženiji. Grčevi kao i osjetljivost grudi su takođe neželjeni efekti koji se počinju javljati u dvadesetim godinama.

promjene menstrualnog ciklusa u dvadesetim

Menstrualni ciklus u tridesetim

U većini slučajeva, mensutracija bi trebala biti poprilično predvidljiva i konzistentna u ovoj deceniji. Obilnija krvarenja i intenzivniji bol od uobičajenih menstrualnih grčeva mogu biti indikator određenog ginekološkog problema. Tridesete su period kada se javljaju potencijalni ginekološki problemi poput endometrioze ili pojave mioma na materici. Još jedan okidač promjena u mensutralnom ciklusu u vašim tridesetim je porođaj. Ukoliko dojite, vaša mensutracija bi mogla izostajati sve dok ne zaustavite ili ne smanjite učestalost pri dojenju.

Štaviše, nakon porođaja može doći i do dugoročnih pomaka u vašem ciklusu. Prema svjedočenju žena, nakon porođaja njihovi mensutralno grčevi postaju blaži ili potpuno izostaju. Prekid bolnih menstruacija može biti uzrokovano brojim faktorima, ali budući da pri porođaju dolazi do širenja karlice, nakon porođaja protok menstrualne krvi izlazi bez potrebe za jakim kontrakcijama materice.

Pročitajte i: Menstrualni bolovi kao mjerilo bolova tokom porođaja?

Mensturalni ciklus u četrdesetim

Četrdesete su godine kada počinje prava hormonska zabava u vašem tijelu. Već početkom perimenopauze vaše tijelo se priprema za kraj menstrualnih ciklusa. Hormonske promjene koje se dešavaju u četrdesetim dovode do toga da je ovulacija neredovnija, a fluktacija nivoa estrogena znači povremeno izostajanje menstruacije i duže trajanje PMS-a. Imajte na umu da bez obzira što vam je menstruacija neredovna, još uvijek možete zatrudnijeti. Menopauza ne nastupa sve dok joj ciklusi ne izostanu u periodu od najmanje godinu dana.

promjene menstrualnog ciklusa u četrdesetim

Bez obzira na godine, imajte na umu da menstruacija nudi mnogo uvida u vaše opšte zdravlje. Dakle, ukoliko imate bilo kakve neobične simptome, javite se svom ljekaru. Veoma neredovni ciklus ili drastične promjene pri krvarenju mogu ukazivati i na probleme sa štitnom žlijezdom ili sindromom policističnih jajnika kao i nizom drugih (liječivih) zdravstvenih problema.

Razlika između simptoma PMS-a i rane trudnoće

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *