Simptomi zbog kojih ćete dijete odvesti logopedu

logoped djeca problemi sa govorom

Kod nas, kao i u svijetu, bilježi se porast slučajeva da djeca kasnije počinju da govore ili premalo govore za svoj uzrast. Logopedi upozoravaju da odstupanje od skale pravilnog razvoja djeteta treba da bude poziv na reakciju roditelja.

Stručnjaci savjetuju da roditelji, čije dijete oko prvog rođendana nije progovorilo prvu riječ, preventivno potraže mišljenje stručnjaka i dijete odvedu na pregled.

Uzroci sve većeg poremećaja razvoja, među kojima je najčešći autizam, još uvijek nisu sasvim poznati. Postoje brojni faktori koji utiču na promjenu razvojnog ritma djeteta, poput okruženja, promjene načina života… Da se stvari ne bi prepuštale slučaju, te se poremećaj razvoja djeteta pripisivao lijenosti, genetici ili polu djeteta, ovo su signali da dijete treba pregled kod specijaliste:

  1. Dijete se ne odaziva na poziv imenom a napunilo je godinu dana
  2. Ne ostvaruje kontakt pogledom
  3. Roditelji ne mogu uspješno da ostvare interakciju i igru s djetetom
  4. U tom periodu ne radi uobičajne stvari za taj uzrast poput: imitiranja, ne maše “pa-pa”, ne šalje poljubac, ne osmjehuje se i ne raduje roditeljima, ne koristi kažiprst da pokaže stvari koje želi…

Ukoliko primjetite ove signale potražite mišljenje stručnjaka, jer postoje efikasni načini stimulacije i sveobuhvatne rehabilitacije koji mogu pomoći djetetu da se razvija i stigne svoje vršnjake u svim oblastima razvoja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *