Sjedalice za djecu: Kako odabrati autosjedalicu za svaki uzrast?

Kada očekujete prinovu u porodici na umu vam je kupovina opreme za bebe. Jako važan dio te opreme je kvalitetna autosjedalica. Uloga roditelja je da zaštiti dijete od bilo kakvih negativnih posljedica u svim situacijama, a jedna od njih je i vožnja. Nemojte dozvoliti da dijete izlažete opasnosti koja vreba ukoliko nije ispravno vezano ili je u sjedalici koja nije primjerena djetetovom uzrastu, težini, visini i drugim kriterijumima.

Većina roditelja kad sjedne u auto i ne razmišlja o mogućnosti saobraćajne nesreće. Ipak, morate imati na umu da koliko god da ste dobar i pažljiv vozač, ne možete previdjeti tuđe greške.

Nemojte se zavaravati misleći da je držanje djeteta u naručju sigurnije način putovanja u odnosu na sjedalice za djecu. Kod sudara od samo 50 km/h dijete mase 5 kg zbog inercije postaje teško 100 kg – pa ruke jednostavno nisu dovoljno snažne da zadrže dijete od izlijetanja. Zato, nikada ne prevozite dijete bez pravilno postavljene autosjedalice.

Statistike su pokazale da pravilno odabrane sjedalice za djecu smanjuju mogućnost povreda u slučaju sudara čak sedam puta. Upravo zato je važno da kupovinu ove opreme shvatite veoma ozbiljno i imate na umu da time direktno utičete na sigurnost djeteta.

Nažalost, istraživanja pokazuju da preko 80% ljudi ne prevozi djecu u automobilu na siguran način, bilo da je u pitanju da ne koriste sjedalice ili ih koriste na pogrešan način.

Čitajući ovaj tekst dobićete odgovore na sva pitanja koja imate kada su u pitanju sjedalice za djecu:

  1. Kako odabrati odgovarajuću veličinu prema uzrastu djeteta?
  2. Kako se pravilno postavljaju autosjedalice zavisno od grupe u koju spadaju?
  3. Koje su najsigurnije sjedalice za djecu?
  4. Kako se pravilno postavljaju i na kom sjedalu?
  5. Da li je pametno kupiti polovnu autosjedalicu?
  6. Šta je ISOFIX sistem?
  7. Kakvi su zakonski propisi?

Prema veličini, autosjedalice se dijele u pet grupa, pa tako imamo 0 (do 10 kg), 0+ (do 13kg), I (od 9 do 18 kg), II (od 15 do 25 kg) i III (od 22 do 36 kg) grupu.

Autosjedalica za novorođenče

Kada birate autosjedalicu, važno je da odgovara razvojnom stepenu djeteta. Neki od najčešćih kriterijuma su težina i visina djeteta. Ovo je veoma važno jer samo u slučaju da ste odabrali odgovarajuću sjedalicu, dijete će biti sigurno.

Idealne za novorođenčad su autosjedalice iz 0 i 0+ grupe. Nulta grupa se odnosi na sjedalice koje odgovaraju novorođenčadi i sasvim maloj djeci, težine do 10 kilograma, dok se 0 + odnosi na sjedalice za djecu do 13 kilograma.

autosjedalica za novorodjence

Autosjedalica za novorođenče se postavlja na zadnje sjedište, tako da bude okrenuta suprotno od smjera vožnje. Potrebno je čvrsto postaviti i to pod uglom od 45 stepeni. Pojasevi autosjedalice za vezanje djeteta moraju biti postavljeni u nivou ili malo ispod nivoa ramena djeteta.

U slučaju da ih postavljate na prednje sjedište, morate isključiti vazdušni jastuk, ali opet imajte na umu da je, makar prema statističkim podacima, zadnje sjedište mnogo sigurnije od suvozačevog.

Postavljanje sjedalice u smjeru suprotnom od smjera vožnje je sigurnije za glavu, vrat i kičmu djeteta. U slučaju frontalnog sudara, kada je dijete okrenuto u smjeru vožnje, djetetova glava bi zbog inercije nastavila put kretanja, odnosno proletjela naprijed, a na taj način se mogu povrijediti vrat i kičma djeteta.

U ovoj grupi imamo autosjedalice sa postoljem i bez postolja. Sjedalice bez postolja se dodatno učvršćuju pojasevima automobila, što za one sa postoljem nije potrebno.

A kako ćete znati da li je dijete preraslo sjedalicu? Ukoliko je dostiglo maksimalnu težinu dozvoljenu autosjedalicom i od vrha glave do vrha sjedailce razmak je manji od 2 cm. Ukoliko dijete može samostalno stajati na svojim nogama, uz pridržavanje za komad namještaja,  a pri tome ima između 9 i 18 kilograma, vrijeme je za sjedalicu iz I grupe.

Autokrevetići

Osim autosjedalica, na tržištu postoje i autokrevetići za prevoz djece u automobilu. Autokrevetići su namijenjeni sasvim maloj djeci, tačnije novorođenčadima težine ispod 3 kilograma, kao i djeci sa poteškoćama u razvoju. S obzirom da se u autokrevetiću dijete postavlja u bočni ležeći položaj, zaštita je dosta manja u odnosu na autosjedalice.

Autosjedalice iz grupa I, II i II

Prva grupa autosjedalica je namijenjena djeci od 9 do 18 kilograma. Ove sjedalice se postavljaju na zadnje sjedište automobila, okomito i u smjeru vožnje. Obično je idealno da dijete uzrasta od jedne godine, kada već samo može da kontroliše pokrete glavom i diže se iz sjedećeg u uspravni položaj.

Autosjedalice iz ove grupe se u prodavnicama mogu pronaći kao isključivo grupa I ili kombinovane autosjedalice 0/I koje se mogu okretati u smjeru vožnje ili suprotnom smjeru.

Autosjedalice iz grupe II i III su sjedalice za veću djecu. Prve su namijenjene djeci težine od 15 do 25 kilograma i imaju naslov, dok su druge za djecu težine od 22 do 36 kilograma i najčešće se sastoje samo od jastuka, bez naslona. Okreću se u smjeru vožnje.

autosjedalice za djecu

Djeca se na ovim sjedalicama vezuju i pojasevima automobila, i to onima sa tri tačke oslonca. Donji dio pojasa ide preko karlice, a gornji dio pojasa preko grudnog koša i ramena. Obratite pažnju da dijete ispunjava uslove, a to je da ima dovoljno kilograma i da je dovoljno visoko kako bi se pravilno postavio pojas.

Najsigurnije autosjedalice

Kada autosjedalica ima potvrdu koja garantuje njenu sigurnost, a pri tome odgovara visini, težini i uzrastu djeteta, onda se može reći da je sigurna. Takođe, potrebno je da sjedalica odgovara direktivi ECE R44, ECE R44.03 ili više, jer u slučaju da autosjedalica nema atest, ne možete biti sigurni da će djetetu pružiti adekvatnu zaštitu.

Noviji automobili imaju predviđen ISOFIX sistem ili normu za postavljanje autosjedalica. Ova norma osigurava da proizvođači autosjedalica i proizvođači automobila budu usklađeni. Kada se koristi ovaj sistem, smanjuje se mogućnost greške pri postavljanju i time povećava sigurnost djeteta u vožnji. Ipak, ove sjedalice su skuplje, u odnosu na one koje se učvršćuju pomoću pojasa, ali i zaštita koju pružaju je bolja.

Kupovina polovnih autosjedalica se ne preporučuje. Oštećenja autosjedalice koja nastaju s vremenom ne moraju uvijek biti očita. Na nekim mjestima plastika počinje blijediti, a stvaraju se i sitne mikropukotine koje nisu vidljive golim okom. One imaju ogroman uticaj na ishod sigurnosti djeteta u slučaju udara. Opšte pravilo kaže da se autosjedalica sigurno može koristiti šest godina od datuma proizvodnje. Ako se ipak odlučite za polovnu sjedalicu, nabavite je od vama poznatih i pouzdanih osoba, jer u suprotnom ne možete znati da li je bila u sudaru, da li je oštećena i ima li sve originalne dijelove.

Takođe, cijena ne bi trebala biti jedini kriterijum za odabir najsigurnije sjedalice, ni u smislu odabira najjeftinije ni najskuplje. Prije svega, dobro se informišite, pitajte prijatelje, poznanike kakva su njihova iskustva sa određenim tipovima autosjedalica.

Njemački auto klub ADAC testirao je 45 različitih dječijih autosjedalica, za različite uzraste i težine. Kriterijumi testa bili su sigurnost, ergonomija, održavanje i štetnost materijala od kog je napravljena. Tokom testa 27 modela dobilo je ADAC ocjenu “dobre” i sedam drugih “zadovoljavajuće”. Veliki broj sjedalica dobile su ADAC ocjenu “Nepreporučljive”.

U nastavku možete pročitati kompletan test dječijih sjedalica za uzraste od pola godine do dvanaest godina.

najsigurnije sjedalice za djecu

Autosjedalica na prednjem sjedalu može biti opasna?

Prema rezultatima istraživanja, stavljanje djeteta na zadnje sjedište umjesto na prednje, smanjuje mogućnost povrede i smrti za više od 30%. Aktiviranje vazdušnog jastuka na suvozačevom sjedištu djetetu može nanijeti teške povrede.

Zadnje sjediše u sredini je najsigurnije sjedište u autu. To je tačka koja se nalazi najdalje od tačke udarca kod bilo koje vrste sudara.

Na prednje sjedalo možete postaviti samo autosjedalicu za dijete do 2 godine života, koja je okrenuta u smjer suprotan smjeru vožnje te ako je na tom mjestu isključen zračni jastuk. Ipak, budući da je ovo mjesto statistički najnesigurnije, zbog najčešćih sudara s prednje strane automobila i njihove jačine, preporučujemo da ako ikako možete, odaberete neko od mjesta na zadnjem sjedalu.

3 u 1 kolica

Trudnice i mame često traže odgovor na pitanje da li da kupe 3 u 1 ili 2 u 1 kolica za bebe. Iskustvo majki koje imaju više djece je pokazalo da se 3 u 1 kolica više isplate nego bilo koja druga. Prednost 3 u 1 kolica za bebe je u tome što su stabilna, laka, a beba ima dovoljno mjesta i lako se sklapaju.

U većini slučajeva je cijena za  cijeli komplet oko 20% povoljnija, nego da sve dijelove kupujete odvojeno. Dakle, osim što je praktično (npr. uspavano dijete se izvadi zajedno s autosjedalicom iz automobila i postavi na kolica te se lakše dalje prenosi). Međutim, važno je da se ta mogućnost ne zloupotrebljava i da se autosjedalica koristi uglavnom onda kad se dijete prevozi u automobilu, a kao nastavak za kolica samo onda kad je to stvarno neophodno.

Iako je sistem 3 u 1 vrlo praktičan jer vam doslovno može poslužiti od prvog dana rođenja djeteta do njegove treće godine, imajte na umu da se autosjedalica iz ovog kompleta neprekidnim prenošenjem može oštetiti i time dovesti u pitanje sigurnost djeteta u vožnji. Ako se ipak odlučite za kupovinu, provjerite da li autosjedalica ima garanciju kvaliteta i sigurnosti.

3 u 1 kolica za bebe

Sjedalica za auto: Do koliko godina je obavezna?

Ako dijete ima oko 27 kg i visoko je najmanje 150 cm, dovoljno je visoko za vezivanje pojasom. Sve prije toga je prerano i potencijalno vrlo opasno. Ipak, bez obzira na to, zakoni nalažu da je prevoženje djeteta na suvozačevom sjedištu zabranjeno do 12. godine.

Kada se odrasla osoba ispravno veže pojasom automobila, donji dio pojasa mora prelaziti preko kostiju zdjelice, a gornji dio pojasa preko ključne kosti.  Ako se dijete veže samo pojasom automobila, bez autosjedalicekoja, tada donji dio pojasa ne prelazi preko kukova, već preko trbuha, a gornji dio pojasa ne ide preko ključne kosti, nego se urezuje u vrat djeteta. Dijete takođe ne može sjediti pravilno na sjedalu, nego sjedi iskrivljeno.

U slučaju sudara ovakva putanja pojasa rezultira mogućim vrlo teškim povredama unutrašnjih organa, vrata i kičme s mogućim smrtnim ishodom.

Da bi se to izbjeglo, sve dok dijete ne bude visoko najmanje 150 cm, moraju se koristiti autosjedalice namijenjene uzrastu vašeg djeteta. Ove autosjedalice oblikovane su tako da prilagode putanju pojaseva automobila prilikom vezanja tako da donji dio pojasa prelazi preko kosti zdjelice, a gornji preko ključne kosti.

Sjedalice za djecu: Zakon nije isti u svim zemljama?

Prema statistikama, ukoliko je u trenutku nesreće u automobilu jedna nevezana osoba, vezani putnici imaku otprilike tri puta veće šanse da će stradati. Nevezano tijelo će se u trenutku udara kretati nekontrolisano i to silom koja težinu čovjeka uvećava od 20 do 25 puta.

Upravo zato je propisano da se obavezno koriste pojasevi za vezivanje i sjedalice za djecu. Zakon nije isti u svakoj zemlji, a kakvi su propisi u regionu, možete pročitati u nastavku.

sjedalice za djecu autosjedalice

Bosna i Hercegovina: Na prednjem sjedištu ne smije se prevoziti dijete mlađe od 12 godina. Izuzetno na prednjem sjedištu može se prevoziti dijete mlađe od dvije godine, ako ne postoji zračni jastuk ili je isključen, a dijete je smješteno u sjedištu okrenutom unazad. Na zadnjem sjedištu djeca do pet godina moraju biti smještena u sigurnosnoj sjedalici, a djeca od pet do 12 godina na posebnom podmetaču prilagođenom visini i moraju biti vezana sigurnosnim pojasom u tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.

Crna Gora: Djeca do 12 godina ne smiju koristiti prednje sjedište.

Hrvatska: Djeca starija od 3 godine i niža od 150 cm ne smiju se prevoziti na prednjem sjedištu. Na prednjem sjedištu ne smije se prevoziti dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom, ako zračni jastuk nije deaktiviran, čak i u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje. Djeca visine od 135 do 150 cm mogu biti pravilno vezana sigurnosnim pojasevima za odrasle, dok djeca niža od 135 cm moraju biti smještena u odgovarajuće sjedalice/postolja, koja su za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu i na način koji je odredio proizvođač sjedalice.

Srbija: Djeca mlađa od tri godine moraju biti smještena u dječije sjedište. Mogu biti na prednjem sjedištu okrenuti unazad – zračni jastuk mora biti isključen. Djeca starosti od 3 do 12 godina ne mogu putovati na prednjem sjedištu vozila.

Odgovornost svakog roditelja je da učini sve da zaštiti svoje dijete. Kupovinu autosjedalice shvatite vrlo ozbiljno jer nevezenja djeteta, nekorištenje autosjedalice ili njihova upotreba na pogrešan način predstavljaju svjesno izlaganje djeteta opasnosti. Djeca ne znaju šta je sigurnost u automobilu, zato pokušajte pronaći način da autosjedalicu od početka shvate kao sastavni dio vožnje. Ukoliko dijete budete od prvog dana života stavljali u autosjedalicu, na taj način ćete ga navići i izbjeći potencijalno odbijanje, dok sa druge strane – samo jedna vožnja bez sjedalice može navesti dijete da je kasnije odbija. Neka vam sigurnost vašeg djeteta bude na prvom mjestu!

 

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *