4 najčešća oblika dermatitisa kod beba i kako se liječe

osip kod beba

Šta je dermatitis?

Sadržaj:

Dermatitis doslovno znači upalni proces kože, stoga je to generički termin koji se odnosi na različite uslove, sa različitim karakteristikama i uzrocima.

Simptomi mogu biti mnogi, uključujući:
– crvenilo,
– svrab,
– perutanje,
– pojavu mjehurića,
– pojavu malih laceracija (pukotina) kože.

Pogledajmo koji su najčešći oblici dermatitisa kod djece i beba.

Seboreični dermatitis

Ovo stanje kože obično se veže za odojčad i njačešće se javlja kod beba u 2. ili 3. mjesecu života, a nestaje do 6.

Karakteriše ga pojava žućkastih ljuspi koje se obično nalaze na koži glave, čelu, obrvama i regijama iza ušiju, a može zahvatiti lice, vrat, trup kao i preponsku regiju. Pojava može biti izazovna i neugodna, ali uopšte nije ozbiljna bolest i u mnogim slučajevima ima tendenciju da nestane sama od sebe.

Samo u slučaju da traje duži vremenski period, to može biti znak predispozicije za psorijazu ili atopijski dermatitis. Još uvijek nije sasvim jasno od čega zavisi seboreični dermatitis.

seboreicni dermatitis

Liječenje seboreičnog dermatitisa

U blažim oblicima nije potreban nikakav tretman i njačešće se povlači kroz nekoliko mjeseci bez primjene lijekova. Možete nanositi umirujuću kremu koja pomaže uklanjanju ljuspi bez traumatizacije. Ne uklanjajte ljuspe mehaničkim putem, češljem ili drugim stvarima jer tako možete pogoršati situaciju.

U ozbiljnijim oblicima preporučljivo je konsultovati ljekara specijalistu, koji može preporučiti kreme na bazi kortizona za lokalnu upotrebu.

Atopijski dermatitis

Takođe se naziva atopijski ekcem, to je klasična bolest koja se javlja počevši od 5. ili 6. mjeseca starosti. To je prilično česta bolest koja pogađa oko 2-3 djece od deset.

Pojavljuje sa crvenilom i perutanjem koje se obično javlja na licu i u kožnim naborima, na primjer na laktovima i koljenima. Crvenila koja se javljaju su iritantna i izazivaju svrab. Uzroci još nisu sasvim jasni: vjerovatno je to povezano sa genetskom predispozicijom, koja se posebno odnosi na funkcionisanje imunog sistema i vanjske faktore kao što su zagađivači okoline, stres, emocionalni problemi.

atopijski dermatitis

Liječenje atopijskog dermatitisa

Ukoliko znate koji su to “okidači” pojave ekcema, uklonite ih iz bebine svakodnevnice. Terapija varira u velikoj mjeri u zavisnosti od vrste promjena na koži – crvene ili bijele mrlje, vlažne ili suhe, guste ili tanke – i ozbiljnosti bolesti.

Neophodno je konsultovati se sa ljekarom kako bi se odredila najbolja terapija. Ona može biti jednostavna primjena hidratantne kreme, a u težim slučajevima primjenjuju se steroidne kreme, antibiotici ili fototerapija (izlaganje UV-zrakama).

Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis nastaje kao posljedica učestalog kontakta kože sa hemijskim, fizičkim ili biološkim agensima i alergenima. Dvije najčešće vrste su iritativni i alergijski.

– Iritativni kontaktni dermatitis kod beba najčešće je izazvan kontaktom sa iritansima. Najčešći oblik je pelenski dermatitis koji je uzrokovan kontaktom sa urinom, enzimima stolice ili vlagom.
– Alergijski kontaktni dermatitis se rijetko javlja kod djece i beba, a najčešći kontaktni alergen kod djece i odraslih je nikl.

kontaktni dermatitis

Liječenje kontaktnog dermatitisa

Najbolje je izbjegavati kontakt sa iritansima kao i stalno vlaženje kože. Kod težih ili alergijskih oblika potrebno je konsultovati se sa ljekarom radi primjene odgovarajuće terapije.

Pelenski dermatitis

To je upala koja pogađa prepone i područje ispod pelene. Veoma je čest i prolazan vid dermatitisa i ne bi trebalo da izaziva zabrinutost.

Nastaje zbog nošenja pelena i vlažnosti regija te učinka enzima urina i stolice na kožu. Pelenski osip se javlja u periodu uvođenja dohrane, izbijanja mliječnih zuba i primjene antibiotika.

pelenski osip

Liječenje pelenskog dermatitisa

Tretman je veoma jednostavan: često je potrebno mijenjati pelene, ispirati guzu sa tekućom vodom i blagim sapunom sa svakom promjenom pelene. Najbolje je izbjegavati vlažne maramice i puder od talka, a regiju uvijek posušite pamučnim tuferom. Za tretiranje ove regije birajte umirujuće i što manje masne kreme.

Nipošto nemojte upotrebljavati lijekove (antibiotske, antifungalne i kortizonske kreme) bez indikacije ljekara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *