Šoping sa malom djecom je patnja! Evo nekoliko jako dobrih trikova roditelja…

kupovina sa malom djecom

Poznat vam je onaj strah kad primjetite da vam sve više stvari nedostaje u kući i frižideru, a panika vas shvata na samu pomisao šopinga sa bebom? Igračke, slatkiši na kasi, kolica kojima je nemoguće manevrisati – iscrpljujuće je i razmišljati o tome. Šta da radite kada nemate drugu opciju? Mi smo istražili!

Ponekad je šoping sa bebom neizbježan, koliko god planirali, oslanjali se na porodicu, prijatelje ili partnera.

I dok to vjerovatno nikada neće biti prijatno iskustvo, ni za roditelje, ni za bebu, postoje načini da izbjegnete većinu negativnih ishoda.

Vjerujte nam – pitali smo iskusne, ali i novopečene roditelje u BiH za njihove najbolje trikove.

Evo šta smo saznali!

1. Napravite detaljnu listu za kupovinu

Sadržaj:

Znamo da vam nekada nije ni do vas, a kamoli do liste – mnoge mame su se složile da im priprema unaprijed mnogo pomogne.

“Iako nikada nisam bila fan listi za kupovinu, nakon poroda shvatila sam da više nemam taj luksuz da lutam i razgledam koliko hoću – ne daj bože da nešto zaboravim pa se moram vraćati!”, rekla nam je jedna mama iz Banjaluke.

Spiskom namirnica i stvari koje treba da kupite štedite vrijeme i ostajete fokusirani na zadatak. Što manje vremena provedete u supermarketu to je vaša beba srećnija, a i vi sami.

2. Kad god ste u prilici – kupujte online

Ako živite u gradu u kome postoje supermarketi sa online dostavom namirnica – apsolutno treba da iskoristite tu pogodnost! Pogotovo ako ste tek izašli iz bolnice, neispavani ste, nemate kome da ostavite bebu, a i ne ide vam se napolje.

Istražite unaprijed koji brend za bebe ćete koristiti za svoje mališane.

Evo šta smo čuli od novopečenih, ali i već iskusnih roditelja:

“Tražili smo proizvode za bebe koji sadrže manje hemikalija i koji neće uzrokovati razne kožne probleme. Naša beba ima osjetljivu kožu, sklonu alergijama i sada ne pravimo kompromise. Sve naše želje ispunio je jedan danski brend (Bambo Nature) koji sada može da se kupi i u online prodavnici Tropic marketa, sa dostavom. Tropic je naše omiljeno mjesto za kupovinu”.

Najveća pogodnost je to što osim potrepština za bebe iz Tropica možete poručiti i sve ostale životne namirnice na kućnu adresu – u samo nekoliko klikova.

Naravno, Bambo Nature proizvodi su dostupni i direktno u Tropic centrima, ali zauzeti roditelji se sve više oslanjaju na online dostavu.

Bambo Nature Tropic

3. Povedite sa sobom partnera

Uvijek je lakše u paru – tu nema mnogo filozofije! Ako je neophodno da dijete povedete sa sobom u šoping, povedite i partnera.

Dok vi obavljate kupovinu i tražite potrebne namirnice, on neka vodi računa o bebi, ili obratno.

U supermarketu ima mnogo šarenih stvari koje će privući bebinu pažnju tako da ćete uz malo sreće i vještine proći bez patnje i vi i beba.

4. Ako imate veće dijete – dajte mu zadatak

Djeca vole da budu od pomoći i zbog toga je ovaj trik sjajan!

Prije nego što svoju djecu odvedete u kupovinu, napravite listu od nekoliko jednostavnih artikala koji će biti njihov zadatak da pronađu i stave u korpu npr. jabuke, jaja, mlijeko, itd.

Dodatni plus je ako im obećate “platu” za svaku pronađenu stvar ili nagradu u vidu slatkiša po želji.

To će im održati pažnju dovoljno dugo da vi prikupite ostale potrebne stvari.

5. Ostavite djecu u igraonici

Nerijetko se dešava da “baka i deda servis” zakaže pa ste primorani da djecu, neplanski, povedete sa sobom u kupovinu.

Šta tada?

Birajte supermarket koji u okviru ima dječiju igraonicu!

“Na početku mi je bilo žao da ćerkicu ostavim dok ja obavljam kupovinu, ali onda sam shvatia da činim uslugu i sebi i njoj”, kaže nam Amra iz Istočnog Sarajeva.

Boravkom u igraonici djeca se mogu zabaviti, igrati sa drugom djecom pod budnim okom paziteljice, a sve to vama omogućava da kupovinu završite:

  • ranije
  • bez stresa i nervoze
  • bez konstantnog smirivanja djeteta

6. Isplanirajte veliku mjesečnu kupovinu

Kako biste stres odlaska u supermarket sa bebom ili malim djetetom sveli na minimum, najbolje je da velike kupovine obavite jednom mjesečno, a sitne potrepštine na dnevnoj bazi prepustite partneru, porodici ili zamolite prijatelje za pomoć.

“Shvatili smo da nam je mnogo zgodnije da napravimo jedan veliki spisak mjesečno i bebu ostavimo kod roditelja ili bliskih rođaka na čuvanje, nego da idemo više puta u gužvu za samo nekoliko stvari”, riječi su Sanela iz Bihaća.

Nadamo se da vam se dopalo ovih šest sjajnih trikova, i da će vam od sada odlazak u kupovinu sa bebom proteći mnogo prijatnije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *