Temperatura kod beba: kako razlikovati virusnu i bakterijsku infekciju

Temperatura kod beba: kako razlikovati virusnu i bakterijsku infekciju

Temperatura kod beba je rektalna temperatura od 37,5 ° C ili više, moguća je takođe da će se vaša beba probuditi sa crvenim obrazima, a vi ćete osjetiti kako je temperatura vaše bebe tj. tijelo bebe vruće. Veoma je važno  da izmjerite temperaturu bebe pomoću rektalnog toplomjera. Ako je temperatura ispod 37° C možda nemate potrebu da zovete doktora, jer tehnički, to se čak i ne kvalifikuje kao temperatura: rektalna temperatura manja od 37,5° C stepeni smatra se normalnom, čak i kod novorođenčadi.

Temperatura beba – kao i temperature kod oodraslih osoba – može da se povisi neznatno iz mnogo razloga: zbog fizičkog naprezanja, zbog vruće kupke pa i zbog prevelikog i slojevitog odjevanja. Čak i doba dana može imati uticaj, pri čemu se tjelesna temperatura povećava kasnije popodne i pada rano ujutru. Dakle, ukoliko rektalni termometar ne pokazuje više od  37,7 stepeni, možete biti mirni jer vaša beba nema groznicu.

Napomena: Udari toplote se ponekad miješaju sa groznicom. Ovo stanje se dešava kada se temperatura tijela povećava na opasne nivoe (zbog na primjer, pretjerane vrućine tokom ljeta). Kada je napolju vruće, obucite svoju bebu u laganu odjeću i nikada bebu ne ostavljajte u zatvorenom automobilu, čak ni samo na trenutak.

Rektalna temperatura kod novorođenčadi je najtačnija

Možda vam neće biti prijatno koristiti rektalni toplomjer kako biste izmjerili temperaturu vaše bebe, ali ovo je najbolji način da se dobije tačna temperatura kod bebe ili dijeteta mlađeg od 3 godine. Nikada nemojte koristiti stakleni toplomjer, jer ako je staklo oštećeno, toksična živa u sebi može nauditi vašoj bebi.

rektalno mjerenje temperature bebe

Preporučuje se da koristite digitalni toplomjer, jer drugi tipovi toplomjera mogu pokazati niže ili više rezultate od stvarnih. Korišćenjem digitalnog toplomjera nećete promaći groznicu, a neće vas ni dodatno i nepotrebno uspaničiti da odmah odete u hitnu službu.

Bakterijska ili virusna groznica? Razlika je važna

Virusna groznica se dešava kada se tijelo vaše bebe bori protiv bolesti izazvane virusom, bilo da je infekcija crijeva, gripa ili obična prehlada, objašnjava Carrie Brown, pedijatar u Arkansas Dječijoj bolnici u Little Rocku.

Virusne groznice imaju tendenciju slabljenja u roku od tri dana. Antibiotici u ovom slučaju vam apsolutno nisu neophodni jer nemaju efekta na viruse.

Bakterijske groznice, s druge strane, uzrokovane su bakterijskom infekcijom, kao što je zarazna infekcija (koja može biti bakterijska ili virusna), infekcija urinarnog trakta, bakterijski meningitis ili bakterijska pneumonija. Bakterijske infekcije manje su česte u odnosu na virusne infekcije – ali i više zabrinjavajuće jer mogu dovesti do ozbiljnih bolesti ako se ne liječe na vrijeme i pravom terapijom. Za liječenje bakterijskih bolesti obično se propisuju i uzimaju antibiotici.

kako-razlikovati-bakterisku-infekciju

Kada je potrebno da obavezno potražite medicinsku pomoć:

 • je vaša beba mlađa od 3 mjeseca i ima rektalnu temperaturu višu od 37,5 stepeni.
 • je vaša beba mlađa od 2 godine, a groznica traje duže od 24 sata.
 • je vaše dijete ima 2 godine ili više i groznica traje više od tri dana.
 • se temperatura vašeg djeteta neprestano povećava iznad 37,5 stepeni, bez obzira na starost djeteta.

Groznica kod beba mlađih od tri mjeseca može biti kritična

Bebe mlađe od tri mjeseca sa rektalnom temperaturom od 37,5 stepeni ili više treba da se odvedu doktoru što je prije moguće.
Pozovite pedijatra vaše bebe odmah i obavijestite i uputite doktora u sve bitne detalje: da je vaša beba mlađa od 3 mjeseca i da ima temperaturu (ili neke dodatne simptome). Ako ne možete dobiti doktora vašeg djeteta, odmah se zaputite u ambulantu hitne pomoći, čak i ako je to u sred noći. Nemojte davati vašoj bebi bilo kakav lijek na svoju ruku u želji da smanjite temperaturu, osim ako vam to doktor prethodno nije rekao i posavjetovao – bitno je da doktor uoči sve simptome prije nego što pregleda bebu. Pročitajte još i “Kako ublažiti bol pri nicanju prvih zubića“.

Postoje dva razloga za hitnost. Prvo, kod novorođenčadi je zaštitni sloj ćelija između krvotoka i centralnog nervnog sistema vrlo tanak. To znači da kod bakterijskih infekcija, bakterije mogu lako “prelaziti” i brzo prouzrokovati oštećenja.

Male bebe ne pokazuju znakove teške infekcije kao što to rade starije bebe. Mala beba može razviti sepsu, a da ne pokazuje tipične simptome ove bolesti.

Ako je groznica virusna, nema potrebe da brinete o sepsi. Ali problem nastaje u tome jer je nemoguće razlikovati bakterijsku i virusnu groznicu samo fizičkim ispitivanjem obojele osobe. Zbog toga je za dijete koje ima temperaturu potrebno da se uradi testiranje nalaza krvi, urina, rendgenskih ćelija ili stolice kako bi se utvrdilo da li postoji bakterijska infekcija.

lumbalna punkcija bebe

Kod novorođenčadi sa veoma jakom temperaturom može se takođe zahtijevati lumbalna punkcija (kada se tankom iglom vadi likvor iz kičmene moždine) za testiranje na meningitis, neuobičajenu ali ozbiljnu infekciju koja uzrokuje zapaljenje zaštitnih membrana koje pokrivaju mozak i kičmu.

Liječite simptome, a ne broj

Mnogi roditelji veruju da veća temperatura označava da je dijete “bolesnije”, ali ovo nije pravilo. Beba sa temperaturom od  39 stepeni može izgledati savršeno zdravo i zadovoljno se igrati sa svojim igračkama, dok beba sa temperaturom od 38 stepeni može izgledati umorno, uzrujano i zahtjevati da se stalno noda.

Da li ovo znači da ako se vaša beba osjeća dobro, ne treba da joj dajete lijekove? Pedijatar i portparol AAP Janice Sullivan kaže da je to tačno: “Tretirajte neprijatnost, a ne temperaturu”.

Imajte na umu da groznica zapravo pomaže organizmu da se bori protiv infekcije.

Temperatura čini tijelo manje gostoljubivim za bakterije i pokreće imunološku odbranu tijela, kao što su bijele krvne ćelije koje se bore invazijom na viruse i bakterije.

Obratite pažnju na simptome i ponašanje vaše bebe kako biste utvrdili koliko je bolestna i pozovite pedijatra, te tražite savjete za liječenje na osnovu znakova koje zapažate kod svog djeteta.

“Mnogo je važno gledati simptome i promjene”, kaže Gaines. “Neprisutnost i umor, na primjer, bolji su pokazatelji bolesti od temperature”.

Temperatura je zdrav odgovor tijela

Uprkos tome što ste čuli, temperatura neće povrijediti mozak vašeg dijeteta.

“Sama po sebi temperatura ne uzrokuje štetu”, kaže Gaines. Čak i febrilni napadi koje neka djeca imaju u reakciji na iznenadni skok tjelesne temperature gotovo uvijek je bezopasan. (U rijetkim slučajevima, djeca mogu udisati sline ili povraćati tokom napada i razviti zadesnu pneumoniju, ili se mogu povrjediti padom ili udarom na neku tvrdu površinu).  Lijekovi mogu pomoći u smanjenju temperature, ali ne mogu spriječiti da se febrilni napadi dešavaju.

Kada ljuljate svoju toplu bebu u rukama i uznemirenost počne da vas obuhvata, pokušajte da imate na umu da je temperatura kod beba zapravo znak da bebin imunološki sistem radi ispravno. 🙂 Naravno, važno je da pozvete doktora, ali većina beba sa temperaturama se pozitivno vrlo brzo oporave.

imuni sistem bebe

Kako Gaines objašnjava, bilo da je u pitanju virusna ili bakterijska infekcija, ili neželjeni efekat imunološkog sistebam bebe, povišena temperatura je prirodni odgovor imuniteta. Zato budite sigurni da imuni sistem vaše bebe radi upravo ono što bi trebalo da radi!

Koristite lijekove razumno

Lijekovi kao što su ibuprofen (za bebe starije od šest mjeseci) i paracetamol privremeno snižavaju temperaturu tjela i mogu pomoći u smanjivanju bolova i neugodnosti. Ali, prije nego što ih upotrebite, pokušajte da smanjite temperaturu bebe pomoću kupke. Koristite blago toplu vodu (29 do 32 stepena) i nanesite na tijelo vaše bebe, posebno na čelo i podlaktice. Ovaj kućni lijek može biti iznenađujuće efikasan.

paracetamol za bebe

Još jedan način da pomognete vašoj bebi da se bolje osjeća jeste da je kostantno hidrirate, dakle nudite joj konstantno vaše mlijeko ili humanu.

Obusite bebu u laganu odjeću i napravite joj okruženje udobnim i tihim. Na primjer, ako je prostorija topla i zamagljena, koristite ventilator i pročistite zrak.

Ako je vašem djetetu još uvijek neprijatno i ne vidite napredak, lijekovi za smanjuje temperature mogu biti dobar put. Nikako nemojte davati lijekove bebi mlađoj od 3 mjeseca bez odobrenja doktora i pratite ove važne sigurnosne smjernice kad god djetetu dajete lijekove za smanjenj temperature:

 • Ako je vaše dijete mlađe od dvije godine, obratite se svom pedijatru ili farmaceutu za pravu dozu lijeka.
 • Ako je vaša beba između tri i šest mjeseci, možete joj dati paracetamol, ali ne ibuprofen.
 • Počevši od 6 godine, većina djece može uzimati i paracetamol i ibuprofen.
 • Doziranje je određeno težinom vaše bebe, a ne njenim godinama.
 • Ne dajte djetetu aspirinu jer je povezan sa Reyeovim sindromom, rjetkim ali ozbiljnim (a ponekad i sa fatalnim) stanjem.

Razvoj bebe u prvoj godini: 20 nevjerovatnih činjenica

10 prirodnih lijekova za skidanje temperature kod bebe

Uznemirenost i znojenje kroz koje prolazite čekajući da se vaša mala beba sama probije kroz znoj i napokon izbaci tu temperaturu je nepodnošljivo i razumljivo. Milioni mama i tata prošli su ovu situaciju još od početka vremena i njihove priče su nam prepričali. Kada su govorili o gore pomenutim “pričama”, pominjali su i nekoliko značajnih kućnih i prirodnih lijekova za skidanje temperature kod bebe.

1. Hladna obloga na čelu

Postavljanje vlažne krpe na čelo bebe dok se odmora i leži uvijek je prva od bilo kojih kućnih i pšrirodnih lijekova za visoku temperaturu kod beba. Razlog za to je smanjenje opšte tjelesne temperature djeteta i smanjenje neugodnosti.

hladna obloga beba

2. Topla kupka

Pružite svojoj bebi nježnu, mlaku kupku u kadi ili samo ih sunđerom kvasite koristeći toplu vodu. Kao i svi osnovni prirodni lijekovi za bebu, ova metoda takođe ublažava neugodnost smanjujući tjelesnu temperaturu bebe dok voda isparava s njihovog tjela. Nije potrebno da bebu kupate u sobnoj temperaturi vode jer bi to moglo izazvati brzu i drastičnu promjenu temperature, što ih može učiniti stresnim i pogoršati temperaturu.

topla kupka beba i temperatura

3. Hidratacija

Dajte svojoj bebi puno tečnosti konstantno da bi joj pomogli u borbi sa njihovom visokom tjelesnom temperaturom iznutra! Voda, sok, jogurt ili čak led, ako ga vole! Naravno ovo koristite kod starije djece, za bebe koje se hrane majčinim mlijekom dovoljno je samo to, ali budite tu kraj njih i nudite im mlijeko stalno.

hidratacija bebe

4. Odabir pogodne odjeće i okoline

Ako vaše dijete nosi slojevitu odjeću, skinite nekoliko slojeva! Obucite ih u lagane “prodisajne” materijale poput pamuka i stavite ih u hladno okruženje. Ako je potrebno, uključite vaš klima uređaj. Ako ste vani, izbegavajte svoju bebu izlagati sunčevoj svjetlosti.

kako obuci bebu

5. Slane kapljice

Slane kapljice se koriste za čišćenje blokiranog nosa. Da bi se napravio fiziološki rastvor, u jednu šolju vode miješajte ¼ čajne kašike slane soli. Položite svoje dijete, držeći bradu nagnutu prema gore.
Stavite soli u svaku nosnicu pomoću pipete ili šprice (naravno bez igle, i budite opreuzni – potrebna je samo koja kap u svaku nosnicu).

slane kapljice

6. Tretman lukom

Luk je čest i svestran sastojak indijskih kućnih prirodnih lijekova za snižavanje temperature kod beba. Pomaže u snižavanju temperature tijela i olakšava bol u tijelu uzrokovanu temperaturom. Jednostavno isjecite luk u nekoliko dijelova i sa dva do tri komada trljajte preko stopala vašeg djeteta na svakom po bar dvije minutr.
Radi to do dva puta dnevno.
Pored ovoga, luk se takođe može konzumirati, smutite, isjeckajte ili sameljite luk kako bi dobili sok.
Sok od luka dajte svojoj bebu nekoliko puta tokom dana.

Tretman lukom

7. Kupka sa đumbirom

Pomiješajte oko dvije kašike đumbirskog praha u mlakoj vodi koju ste pripremili za vašu bebu. Neka vaše djetete provede oko 10 minuta u ovoj vodi. Đumbar pomaže pri izazivanju znojenja, koje ispira nečistoće. Ovo je jedan od najefikasnijih kućnih lijekova za virusnu groznicu kod novorođenčadi.

kupka sa djumbirom

8. Masaža sa gorčivim uljem i češnjakom

Slično đumbiru, gorčivo ulje i bijeli luk češnjak u kombinaciji postaju efikasno sredstvo za izazivanja znojenja kod beba sa povišenom temperaturom i pomaže u izbacivanju toksina.

Da biste pripremili ovo sredstvo za masiranje, uzmite 2 kašike ulja gorčice i zagrejte ga u mikrovalnoj peći na 30 sekundi.
Dodajte jednu čašicu čaja paste koju sste prethodno pripremili sa bijelim lukom i dobro sve mješajte. Toplota u suštini pomaže pasti od čenjaka u ulju.
Ostavite smesu oko 2 minuta dok se ne vrati na sobnu temperaturu.
Potom, masirajte svoju bebu sa ovom mješavinom, dajući prioritet grudima, leđima, vratu, dlanovima i stopalima.

Pošto masaža takođe ima opuštajući efekat, ovo liječenje je idealno da učinite tačno prije nego što je potrebno da beba odspava.

masaža bebe

9. Bjelanjak

Bjelanjci jaja su proteini u jajima koja pomažu i hrane žumance. Ti je jedinstveni viskozni sastavi čine ga efikasnim apsorberom – upijačem toplote, pošto apsorbuje/upija visoku količinu toplotne energije iz svoje okoline prilikom sušenja na koži.

 • Odvojite žumance od bjelanca jajeta i pažljivo mutite jaje, dok ne dobije glatku teksturu.
 • Ostavite dva mala parčeta tkanine u umćena bjelanjka jajeta na nekoliko trenutaka, tačnije dok se ne natope.
 • Nježno obmotsjte natopljenu tkaninu oko stopala vašeg djeteta i pokrijte ih tankim i labavim parom čarapa da natopljnu tkaninu držite na mjestu stopala.
 • Ostavite da djeluje oko sat vremena.

bjelanjak

10. Limun i med

I limun i med su moćni pojačivači imuniteta.

Pomješajte malo meda sa limunovim sokom (stisnuti od cijelog limuna – nerazređenog) i dodajte pola kašičice đumbira.  Dajte ovo svom djetetu dva puta dnevno po jednu kafenu kašiku.

limun i med

mm

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *