Gdje je najbezbjednije da beba sjedi u automobilu?

sjedalice za bebe

Pozicija autosjedalice i djeteta u automobilu od velike je važnosti. Naravno, pričamo o sigurnosnim razlozima.

U većini slučajeva, roditelje je svakako strah kada treba da idu na put sa bebom, s obzirom na broj nepredviđenih situacija koje mogu da se dese, a u to uključujemo i one najobičnije i najuobičanije – neprestano, iznenadno plakanje djeteta.

Roditeljima se često vožnja bebe na prednjem, suvozačevom mjestu čini kao najbolja ideja. Sa takvom pozicijom imaju punu kontrolu nad djetetom i u svakom trenutku mogu provjeriti da li je sve u redu.

Zakonom je takođe dozvoljeno da bebe budu tako pozicionirane, pod uslovom da su smještene u “jaje” sjedalicu koja bude okrenuta suprotno od sjedišta.

Važna napomena u ovakvim slučajevima jeste da se vazdušni jastuci ispred suvozača u potpunosti isključe iz sasvim logičnih sigurnosnih razloga.


Pročitajte još: Sjedalice za djecu – kako odabrati?


Međutim, ovakva pozicija ima i dvije velike mane na koje treba da se obrati pažnja.

  1. Tako pozicionirana beba odvlači pažnju vozaču.
  2. Suvozačevo mjesto je najugroženije tokom vožnje jer u toku opasnih situacija vozači instinktivno smotaju volan ulijevo, tako stavljajući desnu stranu automobila na udar.

Iz tih razloga savjetuje se da dijete bude na zadnjem sjedištu, najidealnije na sredini klupe, odnosno između vozača i suvozača.

Bitno je naravno da prilikom takvog pozicioniranja sjedište dobro pričvrstite pojasom, s obzirom da u pojedinim automobilima taj srednji pojas nije dovoljno dug ili ga uopšte nema.

Ukoliko ne možete sigurno da namontirate sjedalicu na to mjesto, onda bebu smjestite iza vozača ili suvozača.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.